Урядові перестановки: переформатування Кабміну і приховані загрози для АП

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт
Антон Крутьполітолог

Українські політологи припускають, що найближчим часом відбудеться переформатування деяких міністерств, а напруга між прем'єр–міністром Володимиром Гройсманом і президентською адміністрацією може зростати.

Про те, що крапку в політичних торгах може бути поставлено вже у червні, в коментарі «Слову і Ділу» сказав політолог, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

«Поки політична криза, яка виявляється в протистоянні парламентських фракцій, «дна» ще не досягла», - зазначив Кулик. Він акцентував, що криза зійде нанівець, якщо депутати дійдуть згоди у питанні ухвалення законів, які імплементують пакет реформ, що на нього чекає від України Міжнародний валютний фонд.

Експерт припускає, що можуть відбутися зміни відразу за декількома напрямками і в низці міністерств.

«Ймовірне переформатування деяких міністерств, зміна їх керівництва. Приблизно на сім міністерств може чекати реформування: МінАПК, МОЗ, Міністерство палива й енергетики та інші, по НАК «Нафтогаз» є питання. Також може відбутися розмін між фракціями «Блоку Петра Порошенка» і «Народного фронту» по посадах омбудсмена і голови Рахункової палати. Не виключені зміни в правоохоронних органах, як того хоче Президент. Стоять питання по заступниках голови МВС Авакова, призначенню керівника Державної фіскальної служби. Якщо ці кадрові домовленості будуть досягнуті і реалізовані, в такому разі дострокових виборів 2017 року не буде», - міркує експерт.

Однак, за його словами, це не означає, що протиріччя між політичними гравцями повністю зникнуть.

Аналітики розповіли, яку частину програмних обіцянок Порошенко виконав за три роки25 травня виповнюється три роки з моменту обрання Петра Порошенка на посаду Президента України: аналітики «Слова і Діла» підрахували, скільки важливих обіцянок передвиборчої програми він виконав, і скільки – провалив.

«Збережеться ситуація «відкладених протиріч», - сказав Кулик.

Своєю чергою, політолог Антон Круть припустив, що вже невдовзі може зрости напруга між АП і прем'єр-міністром.

«Загострення між Банковою і Гройсманом ще не настільки явне: його примудряються приховувати від публіки, але воно буде посилюватися. Сама ситуація штовхає до цього. У нас так структурно побудована політична система: прем'єр рано чи пізно неминуче входить у конфлікт із президентом», - підкреслив експерт.

Додамо, два роки тому Президент України Петро Порошенко заявив, що в найближчі чотири роки в Україні не буде виборів.

Нагадаємо, напередодні «Слово і Діло» підбило підсумки третього року президентства Петра Порошенка. Дізнатися, скільки важливих обіцянок зі своєї передвиборної програми Президент виконав, а скільки - провалив, можна за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: