У режимі вільної торгівлі з Канадою: що Україна може запропонувати потужній економіці

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Чим ширшими стають наші торговельні зв'язки, тим краще це для української економіки, оскільки глобальна економіка зараз характеризується схильністю до ліберальних умов ведення бізнесу і торгівлі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи інформацію про те, що Канада затвердила Угоду про вільну торгівлю з Україною.

«Країни, які сповідують ліберальні торговельні умови і мають відповідні угоди, в тому числі про ЗВТ, більш привабливі для інвесторів. Тому немає значення, з якими країнами, на яких континентах торгувати – це розширює потенціал не лише для торгівлі, але для інвестицій», - констатував Новак.

За його словами, канадському ринку українська економіка наразі може запропонувати сировинну продукцію або напівфабрикати.

«Обсяги нашої зовнішньої торгівлі з Канадою поки незначні, у в різні роки вони коливаються в межах 30-75 мільйонів доларів на рік. Це справді невеликі об'єми. Але ЗВТ може створити певний трамплін для торгівлі. Однак найважливіше, що це може дати поштовх для масштабних інвестицій канадських компаній в Україну», - пояснює економіст.

ЗВТ з Канадою: чого чекати від взаємної торгової лібералізаціїЗона вільної торгівлі з Канадою може стати як прекрасною можливістю для нарощення експорту, так і насичити український ринок імпортованими канадськими товарами.

За його словами, канадських виробників Україна, перш за все, цікавить як плацдарм для розміщення виробництва товарів з подальшим їх продажем на ринку Євросоюзу через ЗВТ між Україною і ЄС.

«Україна не лише для Канади, але й для інших держав є потенційно перспективним торговельно-виробничим посередником для роботи на європейському ринку. Саме цей наш потенціал найбільш важливий. Хоча й сама по собі угода про ЗВТ стимулюватиме до взаємної торгівлі й залучення інвестицій», - резюмував Андрій Новак.

За словами прем'єра Володимира Гройсмана, до кінця 2017 року Україна і Ізраїль також планують завершити переговори щодо створення ЗВТ.

Рік тому прем'єр-міністр пообіцяв відродити національну економіку. Загальний показник рівня відповідальності Гройсмана – 57%. Як виконували обіцянки члени Кабміну протягом року – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: