Що переконало Захід змінити своє ставлення до війни на Донбасі та чи виправдала себе місія ОБСЄ

Читать на русском
Ілля Заводовськийполітолог - міжнародник

Ідеальним варіантом була б присутність на Донбасі місії під мандатом Ради безпеки ООН. Але це нереально, адже РФ є постійним членом РБ ООН і заблокує позитивне вирішення цього питання. Тим часом присутність ОБСЄ в регіоні, попри всі недоліки, є фактором стримування агресії Кремля.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт-міжнародник Ілля Заводовський, оцінюючи заяву Павла Клімкіна простримування РФ на Донбасі завдяки ОБСЄ.

«ОБСЄ – авторитетна міжнародна організація, друга у світі після ООН, яка займається безпековими питаннями. Так, мали місце події з підривом авто місії, зґвалтування співробітниці ОБСЄ, і багато чого ми ще не знаємо. Але попри все ОБСЄ все-таки агресію РФ стримує. В ОРДЛО є сотні козачих полків, бандугруповань, не всі вони є навіть під протекцією Росії. Наші регулярні війська чи поліція не в змозі їх стримати», - підкреслив експерт.

На його переконання, насамперед досягнення ОБСЄ помітні у напрямку зменшення кількості й фіксації обстрілів і документування самого факту присутності РФ на Донбасі.

Миротворча місія ООН на Донбасі стає необхідною — ГеращенкоДепутат Ірина Геращенко зазначила, що підрив автомобіля ОБСЄ є актом залякування представників місії з метою зупинити її роботу.

«Повернімось на три роки назад. Тоді навіть представники ЄС дискутували – громадянська у нас на Донбасі війна чи ні, є там РФ чи немає. Вони не були впевнені, що це взагалі війна. Сьогодні ж завдяки ОБСЄ, у тому числі – протоколам місії, які фіксували присутність російської техніки і переміщення військ РФ, дискусій з цього питання вже немає. Тому місія себе виправдала», - міркує Заводовський.

Експерт уточнив, що проблема зараз полягає в тому, що члени місії не впевнені у власній безпеці.

«Члени місії не мають права носити нарізну зброю для оборони. Тому виникають конфліктні ситуації. Ситуація з підривом машини організації – вже не перша. У Хорватії були подібні інциденти. Тож найбільший мінус у цьому. Проте це аж ніяк не зменшує ваги присутності ОБСЄ на Донбасі», - проаналізував Ілля Заводовський.

Нагадаємо, після трагедії з підривом машини ОБСЄ місія на певний час призупиняла свою роботу на Донбасі.

Раніше чинний голова ОБСЄ Себастьян Курц заявив, що організація не може відправити збройну місію на Донбас.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: