Контролери для НАБУ: які шанси уникнути «зради» та не дати чиновникам проштовхути «своїх»

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Є великі сумніви, що це вибори справді незалежного контролюючого органу. Велика ймовірність того, що ми станемо свідками «договорняків».

Про це на своїй сторінці у Facebook написав політолог, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, коментуючи голосування за кандидатів до громадської ради при НАБУ, передає «Слово і Діло».

«В останні дні дійсно розгорнувся епічний батл щодо інтернет-виборів членів Ради громадського контролю НАБУ. Змагання йде між фан-клубом Ситника: професійними борцями з корупцією, та їх опонентами, пов'язаними з президентською силою чи афільованими структурами: поліцейськими-відставниками, колишніми прокурорськими чи СБУшниками тощо», - міркує Кулик.

На його погляд, Рада громадського контролю НАБУ має бути рівновіддаленою як від умовного «Центра протидії корупції» та його представників, так і від умовного «Грановського».

Дворіччя НАБУ: про таке ми мріяли?На жаль, список досягненнь Національного антикорупційного бюро за два роки роботи досить скромний, зате скандалів навколо цього органу – хоч відбавляй, констатує журналіст Максим Кречетов.

«В інакшому випадку ми отримаємо не громадського контролера за НАБУ, а громадського сателіта «одобрямса» чи побачимо чергову «зраду». Корисної дії не буде як в одному випадку, так і в іншому. Поки що довіри немає до жодного з кандидатів», - підкреслив він.

Як відомо, сьогодні стартувало голосування за кандидатів до громадської ради при НАБУ, в яку увійдуть 15 осіб. Одна людина має право обрати до 15 кандидатур серед 56 претендентів від 35 організацій. Кожному виборцю на голосування відведено 15 хвилин.

Які справи розслідувало Національне антикорупційне бюро і що з цього вийшло – «Слово и Діло» з'ясувало в матеріалі «Дворіччя НАБУ. Про таке ми мріяли?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: