IKEA в Україні: як вплине прихід брендової компанії на цивілізованість вітчизняного ринку

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Той факт, що компанія IKEA публічно заявила про зацікавленість в роботі в Україні, – позитивний сигнал для інвесторів, чимало яких зараз дивляться в напрямку виходу з українського ринку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи підтвердження IKEA про вихід на український ринок.

«IKEA – всесвітньо відомий брендовий інвестор. Це прихід не лише самої компанії, але й якісно інших технологій, організації і культури ведення бізнесу. Це все те, що до нас активно почало заходити від початку 2000-их і те, що зараз активно покидає наш ринок. Тому прихід IKEA – позитивний сигнал для інших інвесторів», - підкреслив Невмержицький.

У нашій країні спостерігається «вакуум» у сенсі реалізації наявних можливостей. Україна – величезний, але не організований ринок. Приміром, Данія значно менша за Україну, її можна порівняти з одним лише Києвом. Але бюджет Данії в рази більше за бюджет нашої держави.

«Якщо бодай трохи усунути корупцію, яка розрослася до неймовірних масштабів, захистити інвесторів і зміцнити гривню – отримаємо потік інвестицій. На жаль, маємо корупційну модель держави, і ця тенденція лише посилюється», - зазначив він.

Як уточнив експерт, купівельна спроможність українців низька, але продукція IKEA матиме попит на нашому ринку через відносно невисокі ціни і високу якість.

Міжнародна інвестиційна діяльність України: галузі та регіони, що цікаві інвесторамЗ початку року іноземні інвестиції в Україну склали 2,618 млрд дол., що в сумі склало 45,153 млрд дол.

«Якщо вони вироблятимуть частину своєї продукції у нас, із наших матеріалів, створюватимуть нові робочі місця - це плюс, це розвиток. Якщо вирішать будувати чи купити у нас торгові площі – це, безумовно, сильна конкуренція для нашого виробника. Адже в Україні теж доволі багато подібної продукції», - розповідає економіст.

«Багато залежатиме від того, як наша держава захищає інтереси внутрішнього споживача і, перш за все, виробника», - резюмував Євген Невмержицький.

Магазини виробничо-торговельної компанії IKEA діють у країнах Європи, США, Азії і в Австралії.

Як розвивається український бізнес і які сектори економіки цікаві інвесторам, «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Міжнародна інвестиційна діяльність України. Галузі та регіони, що цікаві інвесторам».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: