Міжнародна інвестиційна діяльність України: галузі та регіони, що цікаві інвесторам

Читать на русском

На жаль, попри численні обіцянки політиків про поліпшення інвестиційного клімату, Україна поки не є інвестиційно привабливою економікою. Про це свідчать доволі скромні цифри іноземних капіталовкладень, здійснений із початку року – 2,618 млрд дол. США. Так, іноземний акціонерний капітал в Україні на 1 січня 2016 року становив 42,535 млрд дол., а станом на 1 жовтня – 45,153 млрд дол.

Між тим з України за кордон цього року було направлено всього 28 млн дол. США. За даними Держстату, найбільше український бізнес, що займається інвестиціями за кордоном, вкладає в науково-технічну діяльність, фінанси та страхування. Натомість кошти, які надходять до України, найчастіше направляються на значно прозаїчніші речі – фінансовий сектор та видобувну промисловість. Тобто Україна, по суті, стимулює технічний прогрес інших країн, тоді як сама є виробничо-сировинною економікою зі слабкою банківською системою.

Якщо поглянути на інвестиційну статистику за регіонами, то лідером із капіталовкладень, залучених у 2016 році, безперечно, є місто Київ: станом на 18 листопада до столиці були направлені 24,629 млрд дол. коштів з-за кордону, що становить 54% всіх іноземних інвестиціій в Україні цього року. 7,1 млрд дол. отримала Дніпропетровська область, 1,9 млрд – Полтавська, 1,689 млрд – Донецька, 1,658 млрд – Київська, 1,649 млрд – Харківська, 1,522 млрд – Львівська, 1,349 млрд – Одеська. Решта регіонів спромоглися залучити менш ніж 1 млрд капіталовкладень кожен. Абсолютним аутсайдером є Тернопільська область, куди закордонні інвестори з початку року направили всього 53 млн дол. При цьому цікаво, що найбільший відтік капіталу зафіксований з охопленої війною Донецької області – 5,393 млрд дол. з початку року. Це 86,5% усіх інвестицій, спрямованих з України за кордон. Загалом український бізнес виводить кошти в 47 країн світу, проте понад 93% цих грошей спрямовується на офшорний Кіпр.

Нагадаємо, торік «Слово і Діло» з’ясувало, що до топ-3 держав, які інвестують у Дніпропетровську область, належать Німеччина, Кіпр та Віргінські острови. Щодо української економіки загалом, то влітку під час Українсько-американської ділової ради у США заявили про готовність збільшувати обсяги інвестицій в Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: