«Газова справа»: чи є шанс домогтися екстрадиції Онищенка і за яких умов можливий суд над ним

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

Те, що «справу Онищенка» передано до суду, істотно не вдарить по ньому, оскільки основні активи олігарха знаходяться за кордоном. Заочно ж засудити його навряд чи вийде.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Інституту публічної політики і консалтингу «Інполіт» Сергій Биков, оцінюючи дані про те, що САП передає до суду «газову справу» Онищенка.

«Українському правосуддю слід домагатися повернення Онищенка до України і проводити очний судовий процес за участю самого фігуранта. Тоді ми, по-перше, зможемо почути низку заяв щодо злочинів, що їх, як повідомляв сам олігарх, він скоїв. По-друге, з'явиться більше правди щодо представників нинішньої політичної еліти», - міркує Биков.

Однак, на його погляд, такий сценарій можливий лише за певного збігу обставин.

Очне засудження можливе у тому разі, коли відбудуться позачергові вибори і парламент отримає іншу структуру. Коли почнеться активне викриття в корупції представників нинішньої політичної еліти, можуть спливти якісь факти, щось відкриється по Онищенку», - припустив він.

НАБУ оприлюднило детальну інфографіку щодо «справи Онищенка»НАБУ оприлюднило детальну інфографіку щодо досудового розслідування «газових схем», до яких може бути причетним нардеп Олександр Онищенко.

Експерт підкреслив, що великою перешкодою є перебування Онищенка у Великобританії.

«Онищенко поїхав саме до Британії, розуміючи, що екстрадиція з цієї країни – надзвичайно трудомісткий процес. Ще жодного українського олігарха не екстрадували звідти. Поки що позиція його адвокатів результативна», - резюмував Сергій Биков.

Нагадаємо, раніше НАБУ опублікувало детальну інфографіку по «справі Онищенка» і повідомило, що буде домагатися видачі нардепа-втікача.

У свою чергу, керівник САП запевняє, що нардепа Онищенка оголосять у міжнародний розшук, якщо він втече.

Олігарху загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі за розкрадання в особливо великих розмірах.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: