США хочуть перезапустити мирні переговори з Росією щодо ситуації в Україні – ЗМІ

Читать на русском
Адміністрація президента США Дональда Трампа хоче перезапустити процес переговорів про мирне врегулювання конфлікту в Україні.

Адміністрація президента США Дональда Трампа хоче перезапустити процес переговорів про мирне врегулювання конфлікту в Україні.

Про це пише The Washington Post, посилаючись на американських чиновників і зовнішніх експертів, повідомляє «Слово і Діло».

На думку кількох американських чиновників, позиція адміністрації Трампа сильно змінилася з березня, коли він на зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель заявив їй, що ситуація в Україні є сферою відповідальності Європи, і США не стануть активно брати в ній участь.

Через два місяці адміністрації Трампа вирішила повернутися до українського питання. При цьому в виданні зазначили, що для держсекретаря США Рекса Тіллерсона нові переговори про вирішення конфлікту можуть стати початком раніше зірваного плану поліпшення американо-російських відносин.

Ідея Тіллерсона полягає в перезапуску мирних переговорів, які в 2016 році вела адміністрація Барака Обами, в надії, що нові учасники можуть привести до кращого результату.

Одночасно в виданні зауважили, що європейські офіційні особи високо оцінили нові наміри адміністрації президента США.

«Ми дуже вітаємо, що нова адміністрація буде більше залучена в проблему України. На початку здавалося, що вони не дуже зацікавлені в цьому питанні. Це сильно змінилося», – сказав 17 травня глава МЗС Німеччини Зігмар Габріель.

Також зазначається, що зміни в політиці Трампа стали зрозумілі після проведення 10 травня переговорів з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим і зустріч з головою МЗС України Павлом Клімкіним.

За її підсумками Трамп повідомив в інтерв'ю каналу Fox News, що сказав: «Хлопці, ви повинні домогтися миру, вам потрібно досягти миру».

Хоча в Білому домі відмовилися коментувати це питання, низка американських чиновників і експертів підтвердила, що Тіллерсон провів кілька обговорень з Лавровим з питань мирного врегулювання конфлікту.

За даними WP, держсекретар США збирається призначити спеціального посланника в Держдепартаменті, який буде відповідати за нові зусилля щодо вирішення конфлікту.

Нагадаємо, 27 травня за підсумками саміту «Великої сімки» її учасники не виключили введення нових санкцій проти Росії за її агресію в Україні.

25 травня американський сенатор Джин Шахін заявила, що Конгрес США не підтримає скорочення фінансової допомоги Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: