СБУ: причина обшуків в «Яндексі» – збір і передача в РФ персональних даних українців

Читать на русском
Менеджмент Яндекс Україна незаконно збирав, зберігав і передавав в Росію детальні персональні дані на українських користувачів.

Менеджмент «Яндекс Україна» незаконно збирав, зберігав і передавав в Росію детальні персональні дані на українських користувачів.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Службу безпеки України.

«Менеджмент компанії незаконно збирав, накопичував та передавав до Росії персональні дані українських громадян. Зокрема особисті дані, рід занять, спосіб життя, місця перебування, проживання, роботи, дозвілля, джерела та розміри доходів, номери телефонів, електронних адрес та акаунтів у соціальних мережах. Оперативники спецслужби задокументували, що серед громадян про яких до РФ передавалася інформація є співробітники правоохоронних та спеціальних органів, військовослужбовці Збройних Сил України, інших підрозділів, які беруть участь в антитерористичній операції на сході України, працівники органів державної влади та управління», – розповіли в СБУ.

СБУ провела обшуки в офісах дочірньої структури російської компанії «Яндекс»Служба безпеки України

За даними відомства, згодом зібрані дані передавалися спецслужбам РФ для планування підривної діяльності проти України.

Під час обшуків співробітники СБУ виявили серверне обладнання та документацію, які будуть направлені на експертизу щодо перенаправлення трафіку українських користувачів на російські сервери. Також буде проведена перевірка протиправної діяльності з боку РФ.

Слідство у кримінальному провадженні за статтею про державну зраду триває.

Нагадаємо, 29 травня СБУ провела обшуки в офісах компанії «Яндекс Україна» в Києві та Одесі.

Також в спецслужбі заявили, що перекрили поширення програми для перегляду заборонених російських телеканалів на SMART телевізорах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: