Аналітики: обіцянки Порошенка часто виходять за межі його повноважень

Читать на русском
Проаналізувавши передвиборчі обіцянки українського президента, експерти помітили цікаву особливість: найчастіше його обіцянки і наміри залежать не лише від нього самого, але й від інших гілок влади.
Фото з відкритих джерел

Переважна більшість передвиборчих обіцянок Петра Порошенка виходять за межі його повноважень Глави держави і залежать не лише від нього персонально, але й від представників інших гілок влади.

Складаючи передвиборчу програму, тоді ще кандидат у Президенти вочевидь розраховував на підтримку уряду й парламенту, зауважили під час прес-конференції «Три роки після виборів Президента. Скільки програмних обіцянок виконав Порошенко» політичні експерти Валентин Гладких і Олександр Москалюк.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що Україна стане членом Євросоюзу до 2025 рокуСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

На цьому наголосив, зокрема, Гладких, зазначивши, що цим чинний Глава держави «грішив» не лише в програмі, але й у передвиборчій риториці. Як приклад він навів обіцянки повернути Крим та вивести звідти російські війська.

«Для повноцінного виконання цих двох обіцянок Президенту доводиться виходити далеко за межі своїх повноважень і навряд чи він може їх виконати одноосібно. Це, власне, так само, як і ситуація з безвізовим режимом. Тобто Президент міг пообіцяти, що ми зробимо все, що від нас залежить для того, щоб отримати безвізовий режим, але все-таки суб’єктом надання безвізового режиму був Європейський Союз», – констатував він.

Також експерт навів приклад із швидким завершення антитерористичної операції. «Це навіть шляхом капітуляції в односторонньому порядку зробити неможливо», – зазначив він.

Окремо Гладких зупинився на обіцянці Порошенка зробити Україну членом Європейського Союзу до 2025 року. По-перше, зазначив він, невідомо, чи буде сам Порошенко Главою держави до того моменту, а по-друге, це, звичайно, залежить не лише від самої України, але в першу чергу – від Євросоюзу.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що у 2014 році вибори до ВРУ відбудуться за відкритими спискамиСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

На цій особливості політичних обіцянок Порошенка зауважив і Москалюк.

«Якщо ми проаналізуємо той аспект, які обіцянки залежали виключно від Президента, то тут може вийти парадоксальна ситуація: за великим рахунком, виключно від самого Президента персонально серед усіх обіцянок залежали лише дві. Перша – це першочергово внести до парламенту законопроект про опозицію, чого Президентом не було зроблено… І друге – це те, що в 2014 році мають бути проведені вибори на пропорційній виборчій системі з відкритими списками», – уточнив він.

При цьому експерти зійшлися на думці про те, що, аналізуючи програмі обіцянки Президента, потрібно зважати на українські політичні реалії, в яких реальні рішення приймає не завжди та людина чи орган, яка має це робити відповідно до закону.

Таким чином, Петро Порошенко, даючи більшість своїх обіцянок, розраховував не лише на власні сили, але й на підтримку парламенту та уряду. А ефективність виконання Главою держави передвиборчих обіцянок напряму залежить від його спроможності налагодити ефективну співпрацю з іншими органами влади.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: