В Україні День пам'яті жертв політичних репресій

Читать на русском
Сьогодні в Україні День пам'яті жертв політичних репресій, який відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щорічно в третю неділю травня.

21 травня, в Україні згадують жертв політичних репресій. Згідно з указом третього президента України Віктора Ющенка №431/2007 «Про заходи у зв'язку з 70-ми роковинами Великого терору - масових політичних репресій 1937 - 1938», цей день відзначається щорічно у третю неділю травня.

«Сьогодні вшановуємо пам'ять убитих і закатованих українців - жертв політичного терору радянської влади. У жорна безжальної репресивної машини потрапили сотні тисяч людей. Майже в кожній українській родині можна знайти відбитки тих страшних подій. Ці рани незагояться ніколи. Ми, нащадки, повинні зробити все, щоб Україна XXI століття була вільною і мирною. На жаль, українські громадяни сьогодні теж знаходяться за гратами в Російській Федерації за політичними мотивами. Ми - з вами!», - написав прем'єр у Facebook.

Биківнянське поховання жертв сталінських репресій належить до найбільших на території України.

Рада Європи вимагає від Росії відновити МеджлісКомітет міністрів Ради Європи ухвалив рішення щодо ситуації Криму, в якому висунув низку вимог до Росії.

Відомо, що протягом 1937-1941 років вантажівки майже щоночі привозили тіла розстріляних в київських тюрмах НКВД для таємного поховання у Биківнянському лісі.За різними оцінками, там поховані від 15 до понад 100 тис. чоловік.

Сьогодні, РФ продовжує вдаватися до репресій, зокрема щодо кримських татар.

«Насильницькі викрадення і вбивства кримських татар, численні напади і обшуки в їхніх будинках, заборона діяльності Меджлісу, судове переслідування його членів, масові затримання мусульман в Криму і заборона незалежних кримськотатарських ЗМІ - це свідома політики етноциду кримськотатарського народу з боку російської влади», - заявив Рефат Чубаров.

На сьогоднішній день, Україна продовжує відстоювати права кримчан в Європейському суді з прав людини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: