Авдіївка як український Алеппо: навіщо бойовики атакують місто

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Ще кілька місяців тому виникло припущення, що Росія піде на так звану «алеппізацію» Авдіївки: масовані обстріли житлових будинків, вбивство мирних жителів. Зараз ці прогнози справджуються.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, оцінюючи дані штабу АТО про загострення в Авдіївці та заяву Міноборони про готовність РФ до наступу.

«Росія методично розстрілює квартал за кварталом в Авдіївці, абсолютно подібно до Алеппо в Сирії. В обстрілюваних кварталах міста немає жодних підрозділів ЗСУ, тому ці обстріли з повним правом можна розглядати як терористичний акт проти мирного населення з метою залякати місцевих мешканців, примусити їх до якихось дій проти українських військ, а там велика частина населення і без того негативно ставиться до української армії», - міркує військовий.

За його словами, використання переносних реактивних пускових установок «Град-П», відомих як «Партизан», фактично пройшло повз увагу світової спільноти, а це є ще одним свідченням активної терористичної діяльності РФ на Донбасі.

Використання ракетного комплексу «Град-П» - чітке підтвердження терористичних дій російських військ. Окупанти на Донбасі ведуть терористичну боротьбу проти мирного населення.

«За умовчуванням одна така ракета не може забезпечити точного попадання по військовому об'єкту. Терористи у всьому світі використовують такі системи для ударів по об'єктах не військової, а саме цивільної інфраструктури», - пояснює спеціаліст.

На його переконання, сьогодні РФ неспроможна вести серйозні наступальні операції.

«У Кремля немає ані сил, ані засобів для повномасштабного наступу. Тому зараз Росія обрала іншу тактику – залякування і терор мирного населення», - наголосив він.

Три роки АТО: головні обіцянки політиків«Слово і Діло» підготувало огляд найбільш значущих обіцянок українських політиків, присвячений третім роковинам антитерористичної операції на Донбасі.

При цьому, додав військовий експерт, зараз Росію вже нічого не стримує. До певного моменту, коли у РФ ще зберігалася надія переконати або примусити Україну діяти в рамках Мінських угод за сценарієм Кремля, РФ намагалася робити «добре обличчя».

«Але зараз, коли стало зрозуміло, що Україна на шантаж не піде, російська окупаційна влада, яка ніколи не дотримувалася норм міжнародного права, ще більш цинічно не зважає ані на ОБСЄ, ані на інші міжнародні структури. Такі кричущі факти, як сексуальні погрози з боку терористів щодо співробітників місії ОБСЄ на Донбасі, раніше складно було уявити навіть у страшному сні. Подібних прецедентів ще не було», - проаналізував ситуацію військовий експерт Сергій Грабський.

Що обіцяли українські політики воїнам АТО за три роки війни на Донбасі – журналісти «Слова і Діла» з’ясували в матеріалі «Три роки АТО. Головні обіцянки політиків».

Три роки тому Президент Порошенко переконував, що Україна переможе у війні на Донбасі завдяки підтримці народу. Рівень відповідальності Президента – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: