Три роки АТО: головні обіцянки політиків

Читать на русском
Слово і Діло підготувало огляд найбільш значущих обіцянок українських політиків, присвячений третім роковинам антитерористичної операції на Донбасі.
Фото з відкритих джерел

Рівно три роки тому – 6 квітня 2014 року в Донецькій і Луганській областях відбулися події, що згодом поклали початок бойовим діям на сході нашої країни – захоплення Донецької ОДА та Луганського управління СБУ. Рівно за тиждень після цього Олександр Турчинов оголосив про початок антитерористичної операції, що стала однією з найтрагічніших сторінок української історії. Відтоді АТО є однією з найпопулярніших тем обіцянок вітчизняних політиків. Хто з них «піарився» на війні заслужено, а хто – ні, через три роки після її початку пропонує поглянути «Слово і Діло».

2014 рік: АТО тривалістю кілька годин і страховка в 1 мільйон

Навесні 2014 року, коли бойові дії на сході України тільки розпочались, вирішення конфлікту багатьом політикам здавалося простішим, ніж це було насправді. Наприклад, саме в цей період пролунала знаменита обіцянка Петра Порошенка (тоді ще – кандидата в президенти) про те, що антитерористична операція триватиме «кілька годин». Тоді ж майбутній гарант пообіцяв застрахувати життя кожного солдата-учасника АТО на 1 млн грн. Пізніше народний депутат Борислав Береза обіцяв домогтися від Президента виконання цієї обіцянки. Щоправда, також безуспішно.

У швидку перемогу вірив тоді й тимчасовий виконувач обов’язків голови Адміністрації Президента Сергій Пашинський, який запевняв, що АТО в районі Красного Лиману, Слов'янська, Краматорська «вийшла у фінальну стадію».

На жаль, подальший розвиток подій показав усю безглуздість цих заяв.

Борис ФілатовМіський голова Дніпра
Філатов виплатить 10 000 доларів США за кожного переданого "зеленого чоловічка"Сказано 17 квітня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Втім, деякі обіцянки все ж були виконані. Наприклад, тодішній секретар Ради нацбезпеки і оборони Андрій Парубій запевняв, що антитерористична операція буде проводитись у всіх містах, де екстремісти порушують українські закони, і з тим, що ця обіцянками відповідними силовими органами виконуються, наразі посперачатися важко.

Обіцянку щодо фінансової підтримки боротьби з сепаратизмом, на відміну від Глави держави, зміг виконати Борис Філатов (тоді – заступник голови Дніпропетровської ОДА): «Слово і Діло» зафіксували факти виплати людям, що допомагали затримувати сепаратистів, грошової винагороди в розмірі 10 тис. дол. А ще не без участі Філатова у 2014-му був створений один із найвідоміших добровольчих батальйонів – «Дніпро».

Після подій в Іловайську з боку українських політиків посипались обіцянки щодо розслідування причин трагедії. Особливо часто про неї новоспечені народні депутати-»комбати». Наприклад Семен Семенченко, який заявив, що ініціюватиме створення слідчої комісії, яка розслідуватиме військові події у зоні АТО, або Юрій Береза, котрий пообіцяв, що слідча комісія Ради по Іловайську буде розглядати всі порушення законодавства в зоні АТО. Обидві обіцянки виконані, хоча родинам полеглих в Іловайському котлі від того не легше...

А от хто сприяв полегшенню ситуації й допомозі учасникам АТО, то це Ольга Богомолець, котра пообіцяла їм протезування за рахунок держави.

Серед обіцянок зі статусом «у процесі виконання», які були зафіксовані «Словом і Ділом» у 2014 році, відзначимо дві. Досить оптимістичні, на наш погляд: Петра Порошенка – про відновлення після закінчення війни зруйнованих виробничих приміщень і житла на Донбасі та Арсена Авакова – про те, що АТО на сході триватиме доти, «доки не буде наведений лад».

2015-2016 роки: легалізація добровольців та лікування учасників АТО

Серед заяв, що найчастіше лунали з приводу антитерористичної операції у 2015 році, варто виділити два лейтмотиви: запровадження воєнного стану та надання статусу учасників бойових дій добровольцям. Щодо першого свою обіцянку, наприклад, провалив народний депутат Вадим Денисенко, котрий у лютому 2015-го переконував, що «в тій чи іншій мірі» воєнний стан невдовзі в Україні буде запроваджений. Друга тема викликала дещо більший резонанс. Обіцянки з цього приводу давало багато полтиків, а у Парубія їх зареєстровано аж дві.

Натомість тодішній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк запевнив у тому, що держава розробить механізм позбавлення статусу учасника бойових дій у разі подання неправдивих даних. Також глава уряду зміг забезпечити виплату грошей учасникам АТО для складного протезування, тоді як міністр оборони Степан Полторак – створення юридичних центрів із надання допомоги УБД.

Андрій ПарубійНародний депутат України
Парубій запевнив, що добровольці отримають статус учасника АТОСказано 20 березня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Тоді ж, у 2015-му не відправляти до зони проведення АТО призовників пообіцяв Президент.

Що ж до 2016 року, то обіцянки, які давали політики щодо антитерористичної операції, здебільшого стосувалися переговорного процесу в Мінську звільнення полонених і облаштування оборонної інфраструктури та озброєння війська. Більшість із цих тем, на наш погляд, вимагають окремого розгляду. Відзначимо лише кілька найбільш глобальних обіцянок: секретаря РНБО Турчинова – про негайну мобілізацію у в разі значного загострення в зоні проведення АТО та Президента Порошенка – про створення міжнародного донорського фонду для відбудови понівечених територій після завершення військового конфлікту на Донбасі. Обидві поки що мають статус «у процесі виконання». Перша – на щастя, друга – на жаль.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: