У Чехії відбулися протести проти президента та міністра фінансів

Читать на русском
У містах Чехії знову відбулися масові акції протесту проти діяльності президента і міністра фінансів.
Акції протесту в Чехії

У різних містах Чехії знову пройшли демонстрації проти президента Мілоша Земана і керівника руху «ANO» («ТАК»), міністра фінансів Андрія Бабиша.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає «Слово і Діло».

За інформацією видання, найбільше - кілька тисяч демонстрантів зібралися на головній Вацлавській площі столиці Праги. Демонстранти тримали в руках гасла і транспаранти із закликами до відставки Земана, а також з вимогами до другого найбагатшого чеського олігарха Андрія Бабиша вести прозору підприємницьку діяльність, йдеться в повідомленні.

Чеський уряд складе повноваження через міністра, що ухилявся від сплати податківУряд Чехії має намір скласти повноваження в повному складі через підозру міністра фінансів у тому, що він ухилявся від сплати податків.

Антиурядові демонстрації пройшли також у семи інших містах Чехії - це Брно, Оломоуц, Ліберець, Чеське-Будейовіце, Острава, Градец-Кралове, Угерске-Градіштє. І там демонстранти вимагали відставки президента Земана, а також виступали проти впливу олігархів на політику і повсякденне життя країни. Участь у протестах взяли ряд відомих чеських акторів, письменників, студентських активістів.

Урядова криза в Чехії почалася після звинувачень на адресу Бабиша у фінансових махінаціях, а також після тиску на журналістів. Прем'єр-міністр Чехії, соціал-демократ Богуслав Соботка ще на позаминулому тижні подав Земан прохання про відставку Андрія Бабиша, однак президент досі його не задовольнив.

Нагадаємо, що 17 травня Верховна Рада затвердила угоду про співпрацю з Чехією.

Раніше чеськаі влада позбавила радянського диктатора Йосипа Сталіна звання «почесний громадянин міста Ческе Будейовіце».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: