Суд у Чехії з другої спроби постановив закрити «посольство «ДНР»

Читать на русском
Чеський суд з другої спроби ухвалив рішення про ліквідацію Представницького центру ДНР на запит міністра закордонних справ Чехії Любомира Заоралка, зроблений ще восени 2016 року.
«посольство «ДНР» у Чехії

У Чехії крайовий суд у місті Острава ухвалив рішення про ліквідацію «Представницького центру «ДНР». Його очолює представниця організації «Народне ополчення» Неля Лискова.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на місцеве видання «HlídacíPes», передає «Слово і Діло».

Суд ухвалив це рішення на запит міністра закордонних справ Чехії Любомира Заоралка, зроблений ще восени 2016 року, з другої спроби.

«Голові організації було вручено постанову про порушення справи», - сказала представниця обласного суду в Остраві Лючі Ольшарова.

Інформацію про вручення постанови підтвердила і сама Лискова на одному з проросійських сайтів.

Заоралек виступив з ініціативою про закриття «консульства «ДНР» у вересні 2016 року, але суд в лютому 2017 року попросив його доповнити скаргу і роз'яснити деякі його твердження.

«Міністр закордонних справ аргументував, що створення цього об'єднання суперечить нормам міжнародного права, на що вказує Конституція Чеської Республіки, зокрема, зобов'язання поважати територіальну цілісність інших країн», - зазначила представниця прес-служби МЗС Чехії Ірена Валентова.

Процес на роки: чи вдасться Україні досягти своїх цілей у Міжнародному суді в Гаазі?Окрім збройної боротьби, Україна намагається встановити справедливість у конфлікті з Росією шляхом позовів до міжнародних судів. Наскільки дієвими та ефективними виявляться ці заходи?

Крім того, Лискова протиправно використовувала титул «почесного консула», що є у віданні МЗС, таким чином, обходячи закон щодо Віденської конвенції про консульські відносини.

За даними ЗМІ «Národní domobrana» була організована на початку 2016 року, перші документи про її діяльність датуються січнем-лютим цього року. За словами Лискової, організація виступає з критикою міграційної політики чеського уряду, який, на думку організації, є «проамериканським» і «спотворює інформацію», в т. ч. і про події на Донбасі.

Учасники організації неодноразово відвідували з того часу окуповану бойовиками частину Донбасу. В березні 2016 року Лискова заявляла про наміри відкрити в Чехії «культурний бізнес-центр «ДНР».

Нагадаємо, раніше Міністерство закордонних справ України направило ноту протесту в посольство Чеської республіки в зв'язку з підтвердженням інформації про реєстрацію в місті Острава «представництва ДНР».

У відповідь прем'єр-міністр Чеської Республіки Богуслав Соботка запевнив, що у самопроголошених «ЛНР/ДНР» не буде дипломатичних місій в країні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: