Українська прокуратура висуне звинувачення Сталіну та Берії

Читать на русском
У грудні 2015 року прокуратурою Автономної Республіки Крим було розпочато розслідування щодо відповідного кримінального провадження.

Прокуратура Криму підписала повідомлення про підозру Йосипу Сталіну та Лаврентію Берії в насильницькому переселенні з території Кримської АРСР 1944 року кримськотатарського народу та представників інших національних груп.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Генеральної прокуратури, передає «Слово і Діло».

У повідомленні вказується, що в грудні 2015 року прокуратурою Автономної Республіки Крим було розпочато розслідування щодо відповідного кримінального провадження.

День пам’яті жертв депортації кримських татар: що обіцяють корінному народу Криму українські політикиУ день, коли Україна згадує жертв депортації кримських татар у 1944 році, «Слово і Діло» вирішило нагадати, що обіцяли сучасним представникам корінного народу Криму українські політики.

«За півтора року в ході досудового слідства до державних архівів направлено 53 запити, 52 - до вищих навчальних закладів і 67 - в наукові бібліотеки. Інформація збиралася по всіх установах на території України. Отриману інформацію оброблено і складено 103 протоколи огляду зазначених документів», - йдеться в заяві.

Згідно з повідомленням, прокуратура направила запити про міжнародну правову допомогу в Республіку Узбекистан, Казахстан і до Російської Федерації.

«Крім цього оглянуто 310 томів кримінальної справи, у якій 13.01.2010 винесено постанову, згідно з якою Голодомор українського народу 1932-1933 років визнано геноцидом, а представників органів державної влади СРСР Йосипа Сталіна, В'ячеслава Молотова, Лазаря Кагановича та інших визнали винними в організації і вчиненні вказаного злочину», - йдеться в заяві.

Повідомляється, що на сьогоднішній день встановлено понад 250 сімей - потенційних потерпілих, а в якості свідків і потерпілих допитано 63 людини, з яких 45 - жителі тимчасово окупованої території АР Крим.

Повернути Крим і Донбас: мирних сценаріїв усього триСценаріїв повернення окупованих Донбасу і Криму без використання військової сили існує всього три, та й то в окремих випадках Києву доведеться вдатися до використання сили, щоби приборкати «особливо ідейних» шанувальників «русского мира».

У цьому кримінальному провадженні складено реєстр осіб, щодо яких особисто та їхніх сімей представниками радянської влади були вчинені дії з насильницького переселення. Повідомлення про підозру у злочині депортації кримськотатарського народу і представників інших національностей підписала начальник відділу процесуального керівництва з кримінальних проваджень АР Крим Світлана Блудова.

Нагадаємо, сьогодні, 18 травня, Україна вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар.

Кримські татари вивішують траурні прапори на території окупованого Росією українського півострова.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: