Глухий кут для пенсіонерів: що слід змінити у пенсійній системі

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Обидві сторони, і МВФ, і уряд України, зацікавлені в одному: побудувати систему, яка надійно функціонуватиме. Існують певні параметри, в межах яких система пенсійного забезпечення може працювати ефективно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник співголови «Стратегічної групи радників за підтримку реформ» Павло Кухта, оцінюючи ситуацію з реалізацією пенсійної реформи.

Умови виживання пенсіонерів

«По-перше, реформа повинна бути такою, яку ми можемо собі дозволити. По-друге, пенсійна реформа повинна бути спрямована на забезпечення нормального рівня життя пенсіонерів. В іншому разі система не буде стійкою. Якщо ми не вкладемося в ці параметри по фінансах – система збанкрутує, і ми разом з нею. Якщо пенсійна система не забезпечуватиме пенсіонерів хоча б мінімально – населення обере інших політиків – популістів, які взагалі можуть зламати все», - констатував експерт.

За його словами, щоб пенсійна система працювала, її «вартість» не повинна перевищувати 10% ВВП.

«Кредитори повинні бачити, що пенсійні витрати в довгостроковій і середньостроковій перспективі – не вищі за 10% ВВП. Тоді, судячи з досвіду інших країн і нашого попереднього досвіду, Україна зможе платити пенсії. За цієї умови пенсії не будуть проблемою з точки зору доходів і витрат», - пояснює Кухта.

Розрахунок по-українському: зарплати, індексація і мізерні пенсії

На переконання експерта, система повинна забезпечувати певний рівень співвідношення пенсії до середньої заробітної плати.

Коли Україні чекати пенсійної реформи? Огляд обіцянок політиківПісля чергової заяви прем’єр-міністра про те, що реалізація пенсійної реформи в Україні вже на носі, «Слово і Діло» вирішило перевірити, що з цього приводу обіцяли представники вітчизняного політикуму.

«Для нових пенсій це не нижче за 30 відсотків середньої зарплати по країні. Такий рівень заміщення забезпечить пенсіонерам певний життєвий рівень», - уточнив він.

Як наголосив фахівець, слід забезпечити й адекватну індексацію пенсій.

«Індексація повинна бути хоча б відносно прогнозованою, а не «поглинатися» інфляцією. Кращий механізм – 50 на 50. Тобто пенсія індексується на 50 відсотків зростання інфляції і на половину зростання зарплати. Досвід більшості країн свідчить, що це оптимальний показник, який, з одного боку, достатньо високий, щоб підтягнути рівень життя пенсіонерів, а з іншого – не настільки великий, щоб країна збанкрутувала», - вважає експерт.

Податки на пенсії

«З точки зору державних фінансів оподаткування пенсій – непринципове питання. Цей аспект є принциповим з точки зору логіки системи – чого ми від неї хочемо? Чи хочемо, щоб люди довше працювали? Можливо, краще, щоб звільнялися робочі місця й замість пенсіонерів приходила молодь, щоб відбувався цикл змін. Залежно від поставленого завдання і треба рухатися», - міркує Павло Кухта.

На його погляд, не варто переоцінювати важливість питання оподаткування пенсій, бо 10-відсоткове оподаткування – невисокий показник.

«Вибір є завжди. Але слід зважити, чого хочуть люди і що краще для системи. Замість цього маємо популізм і істерики, що грабують пенсіонерів. Це маячня. Скасування оподаткування – питання принципове», - підкреслив фахівець.

«Принципово, щоб пенсійна реформа була збалансована в рамках бюджету на цей і наступний рік. Якщо вона буде відповідати згаданим параметрами – є шанс на успішне проведення реформи», - резюмував Павло Кухта.

Нагадаємо, МВФ назвав пенсійну реформу однією з головних вимог до України для продовження співпраці. ЗМІ повідомляють, що кредитори не схвалили урядовий проект реформи.

Хто з політиків обіцяв українцям змінити систему пенсійного забезпечення – в матеріалі «Коли Україні чекати пенсійної реформи? Огляд обіцянок політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: