ЗМІ: Трамп розкрив Лаврову секретну інформацію

Читать на русском
Інформацію США одержували від країни-союзника в рамках обміну розвідувальними даними. Розкривши секретну інформацію главі МЗС РФ і російському послу Трамп порушив протокол.

Президент США Дональд Трамп під час зустрічі в Білому домі 10 травня з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим розкрив йому надсекретну інформацію щодо «Ісламської держави».

Про це з посиланням на нинішніх і колишніх співробітників Білого дому повідомляє видання Washington Post, передає «Слово і Діло».

Розкриття цієї інформації, за їхніми словами, поставило під загрозу найважливіше джерело американської розвідки в питанні «Ісламської держави». Ця інформація була настільки чутливою, що деталі не розкривалися навіть союзників США з міжнародної коаліції і навіть в уряді США про них знали далеко не всі.

Інформацію США одержували від країни-союзника в рамках обміну розвідувальними даними. Країна партнер у свою чергу, мала доступ до внутрішнього обміну інформацією «Ісламської держави» і не надавала США дозволу на розкриття інформації Росії.

Відзначається, що розкривши секретну інформацію главі МЗС РФ і російському послу Трамп порушив протокол.

«У мене прекрасна розвідінформація. У мене є люди, які щодня повідомляють мені відмінні розвіддані», - цитує Трампа на зустрічі з Лавровим представник адміністрації, який ознайомлений зі змістом їхньої розмови.

Реверанси Білого дому: за яких умов США зважаться тиснути на РФ і дати зброю УкраїніПолітолог розповів, чи готові США протидіяти агресії РФ на Донбасі та які методи Вашингтона можуть вплинути на Росію.

Трамп розповів, як терористи можуть проводити певні атаки, і пояснив, якої шкоди вони можуть завдати. Він також назвав місто на підконтрольній угрупованню території, де партнер США за розвідувальною інформацію виявив нову загрозу.

Після переговорів Трампа та Лаврова, стверджує видання, чиновники Білого дому вжили заходів для мінімізації заподіяної шкоди, звернувшись до ЦРУ та Агентства національної безпеки.

Водночас, як повідомляє телеканал CNN, перший заступник радника президента США з національної безпеки Діна Пауелл заявила, що інформація ЗМІ про те, що президент Дональд Трамп розкрив секретні дані міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову, є неправдивою.

«Ці повідомлення неправдиві. Президент обговорював тільки загальні загрози, перед якими опинилися обидві країни», - сказала вона.

Радник Трампа з нацбезпеки Герберт Макмастер також заперечив розкриття секретної інформації.

«Джерела розвідувальної інформації або методи розвідки не обговорювалися жодного разу, президент не розкрив деталей військові операції, про які раніше було б невідомо. Я був у кімнаті. Цього не сталося», - сказав він.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що на зустрічі Трампа та Лаврова обговорювалося широке коло питань.

«Під час цього обміну думками розглядався характер конкретних загроз, але вони не обговорювали джерела і методи або військові операції», - уточнив Тіллерсон.

Раніше повідомлялося, що президент США Дональд Трамп має намір провести «тривалий обід» зі своїм французьким колегою Еммануель Макроном Брюсселі 25 травня.

Також Трамп має намір назвати ім'я нового директора ФБР вже наступного тижня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: