«Мій дорогий друг Путін»: навіщо Ердоган вирішив знову подружитися з Росією

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Примирення Путіна і Ердогана – формат «дружби» за розрахунком. Можливе пом'якшення позицій Туреччини із сирійського питання, адже дружба Анкари з американцями і Європою все одно поки не складається.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи новий рівень контактів між РФ і Туреччиною, про який заговорили на тлі недавніх заявлідерів обох країн про остаточне відновлення відносин.

«Річ навіть не в тім, що РФ і Туреччина зняли двосторонні торговельні обмеження. Після хімічної атаки на сирійський Ідліб президент Туреччини Реджеп Ердоган розраховував на дружбу зі своїм американським колегою Трампом, але після зазначених подій США підтримали сирійських курдів, ввели свої патрулі на сирійсько-турецький кордон і фактично стали на захист курдів. Ердогана це не влаштовує. Тому він вирішив розвернутися в бік дружби з РФ», - міркує політолог.

Надії Ердогана на те, що Трамп швидко піде йому назустріч, а Путін більше не буде потрібен, не виправдалися.

«На тлі проблем з американцями Ердогана критикують ще й у ЄС. Президент Туреччини опинився у скрутному положенні, а Путін скористався ситуацією. Наслідок – зняття обмежень у російсько-турецькій торгівлі і так зване «перемир'я», - додав Воля.

На його погляд, Ердоган розуміє необхідність заручитися підтримкою союзників, а з Європою у Анкари шляхи дедалі розходяться.

«Криза в Туреччині посилюється, потрібно підтримувати економіку країни. Американський напрямок не дає Ердогану жаданих дивідендів, тому він вирішив подружити якийсь час із Путіним. Це абсолютно прагматична політика. А в Кремлі намагаються скористатися ситуацією у своїх інтересах з розрахунком на поступки на зовнішньополітичному напрямку», - пояснює політолог.

Диктатура Ердогана: що чекає на кримських татар?Директор Української Гельсінської групи оцінив наслідки турецького референдуму для кримських татар.

Однак експерт вважає, що грати в дружбу Ердоган і Путін будуть недовго.

«Невідомо, коли станеться ще щось подібне на хіматаку Ідліба, і коли Ердоган знайде для себе новий вигідний напрямок, який дасть йому змогу відвернутися від Путіна і рухатися в іншому напрямку», - резюмував Володимир Воля.

Зазначимо, у Кремлі відмовилися коментувати, про що конкретно домовилися лідери Туреччини і РФ у Пекіні 14 травня, проте відомо, що переговори відбулися в руслі сочинського діалогу.

Третього травня президент Туреччини зустрівся з Володимиром Путіним у Сочі. Лідери країн домовилися про двостороннє зняття всіх обмежень і заявили про остаточне примирення. При цьому Ердоган назвав Путіна «любим другом».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: