Рік на посаді: на чому «обпікся» Луценко і чого чекає від генпрокурора Адміністрація президента

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

За перший рік роботи в ГПУ Луценко ініціював початок реформи прокуратури, але більше запам'ятався прагненням видавати бажане за дійсне.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Цибулько, оцінюючи перший рік прокурорства Юрія Луценка.

«Багато незавершених сценаріїв Луценко намагався видавати за вже завершені, і на цьому він дещо обпікся. Це стиль політика, а не керівника прокуратури. Луценко - не з прокурорської корпорації, а політик. Однак слід визнати: хоч він і людина ззовні, але все ж зміг змусити почати реформуватися довірену йому структуру», - зазначив політолог.

На його думку, важливо, що вдалося підвищити активність на міжнародному напрямку і залучити в ГПУ американського прокурора Богдана Витвицького.

За словами експерта, ключовою для Луценка залишається справа Януковича і його соратників.

«Початок великої роботи по Януковичу, успішний суд у Краматорську, передача конфіскованих коштів на користь держави - серед успіхів ГПУ. Для Луценка важливий не тільки початок заочного засудження Януковича, а розгляд цієї справи як справи організованої злочинної групи. Не виключено, що незабаром почнуться процеси по членах команди Януковича. Це може бути цікавий прецедент», - міркує Цибулько.

Якщо Луценко успішно завершить справу організованої злочинної групи Януковича - це буде серйозний аргумент для успішного переобрання Порошенка на новий президентський термін, а сам Луценко зможе претендувати на один із високих постів в державі.

«Піти зараз із ГПУ Луценко не може. Його прихід до цієї структури був пов'язаний з тим, що спроби людей з правоохоронним бекграундом реформувати цей орган виявилися безуспішними. Якщо Луценко піде з ГПУ - він повинен буде піти і з політики. А от якщо він проведе реформи в прокуратурі, то забезпечить собі шанс продовжити успішну політичну кар'єру», - пояснює політичний експерт.

За рік роботи в Генпрокуратурі Луценко виконав лише кожну дев'яту обіцянкуЗа перший рік роботи в Генеральній прокуратурі України Юрій Луценко зміг виконати лише 12% власних обіцянок.

На його думку, серед недоліків у роботі ГПУ можна виокремити конфлікти з іншими правоохоронними структурами.

«Прокурорська корпорація, за своєю суттю, дуже ревнива до появи нових інститутів, зокрема й антикорупційних. У ГПУ явно роздратовані появою Державного бюро розслідувань, яке вже скоро має бути створене», - вважає політолог.

Як уточнив він, ДБР забере собі частину функцій прокуратури, відповідно коло повноважень ГПУ звузиться.   «Річ у тім, що Генпрокуратура якраз заробляла бали на тих функціях, які у них не сьогодні - завтра заберуть. Тож присутнє невдоволення зміною функцій. Відповідно можлива боротьба за повноваження і неготовність перекваліфікуватися», - резюмував Володимир Цибулько.

Підбиваючи підсумки, аналітики «Слова і Діла» з'ясували, що за рік роботи в Генпрокуратурі Юрій Луценко виконав лише кожну дев'яту обіцянку.

Всього зафіксовано 123 обіцянки Юрія Луценка, більшість з яких мають статус «не виконана» - 61, а 21 його обіцянка залишається в процесі виконання. З рівнем відповідальності Генпрокурора можна ознайомитися за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: