Сьогодні суд ООН ухвалить рішення щодо подальшого розгляду позову України проти РФ

Читать на русском
Сьогодні Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй прийме рішення про терміни і процедури розгляду справи України проти Росії.

Сьогодні, 12 травня, Міжнародний суд ООН має ухвалити рішення щодо подальшого розгляду позову проти РФ.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, передає «Слово і Діло».

Вона розповіла, що 12 травня президент суду вирішить, як просуватиметься справа, скільки сторони отримають часу на підготовку меморандуму.

У меморандумі обидві сторони повинні викласти всі докази в деталях, «включаючи і суб'єктивну сторону справи», - додала дипломат.

Як Україна витратить конфісковані «гроші Януковича»Гроші з арештованих рахунків екс-президента Віктора Януковича вже надійшли до Державного казначейства: «Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, на що їх витратять.

З 6 по 9 березня в Гаазі пройшли попередні слухання за позовом України проти Росії, в якому вказується на порушення Москвою положень Конвенції ООН щодо боротьби з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації.

Київ вимагав засудити акти тероризму в Харкові і на Донбасі, включаючи збитий рейс MH17, а також зобов'язати Росію виплатити компенсації, розмір яких в позові не вказано. Крім цього, суду пропонується залучити до відповідальності офіційних осіб, винних, на думку позивачів, у підтримці тероризму.

Другий блок претензій стосувалася порушень прав кримських татар і українців з боку окупаційної влади Криму.

Україна просила Міжнародний суд ООН на час розгляду справи, як заходи забезпечення позову, заборонити РФ здійснювати будь-які кроки, які погіршують ситуацію.

19 квітня Міжнародний суд ООН відмовив Україні у тимчасових заходи проти Росії Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. При цьому суд в Гаазі погодився запровадити заходи з позовом України проти Росії для захисту національних меншин в окупованому Криму.

Нагадаємо, Організація Об'єднаних Націй заявила, що вимагає цього року додатково 900 мільйонів доларів США для гуманітарної допомоги Сомалі.

Раніше Міжнародний суд ООН в Гаазі виніс проміжне рішення у справі «Україна проти Росії».

Нагадаємо, раніше Рада Європи оприлюднила текст рішення комітету міністрів РЄ по Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: