Переговори з Лавровим – сигнал про готовність Трампа зустрітися з Путіним

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

У міжнародних відносинах є правила і рівень зустрічей. Наприклад, сторону, яка програла, приймають зазвичай не в столиці. Так приймав Трамп главу Китая. У 1970 році так приймав Ніксона у Владивостоці Брежнєв, тому що Америка програла другий етап «холодної війни».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи зустріч президента США з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

«Якщо президент країни зустрічається з міністром закордонних справ – це означає, що готується зустріч з президентом цієї країни. Адже не було такого, щоб, наприклад, президент України зустрічався з главою МЗС Молдови. З міністром закордонних справ Порошенко може зустрітися, а з главою МЗС Молдови – ні: це не рівень глави держави. Є принцип паритетності», - пояснив експерт-міжнародник.

На думку фахівця, зустріч Лаврова з Трампом – показник готовності американської і російської сторін до особистої зустрічі Трампа з Путіним.

Для нас же, за його словами, проблема полягає в тому, що питання України можуть обговорювати без нас самих.

Держсекретар США: санкції проти РФ залишаться до виконання Мінська і повернення КримуДержавний секретар США Рекс Тіллерсон пообіцяв, що санкції проти Росії залишаться в силі, доки вона не поверне анексований Крим і не виконає умови Мінських угод.

«З іншого боку, є проблеми Сирії, КНДР, Ірану. Росія цікавить Трампа, перш за все, в діалозі з Китаєм. Питання України вперше за двадцять років є навіть не другорядними», - вважає Мішин.

На його погляд, адміністрацію США зараз мало цікавлять українські проблеми.

«Тремп чітко озвучив, в яких «точках» США цікава Росія - Китай, Сирія, Іран. Крім того, для РФ питання України може бути неприємне. Наша країна жодним чином не є мостом між США і РФ», - резюмував Андрій Мішин.

Нагадаємо, напередодні Павло Клімкін повідомив, що детально поговорив з держсекретарем США телефоном і висловив надію, що Рекс Тіллерсон буде адвокатом України на переговорах з РФ.

За попередніми даними, найближча можливість для зустрічі президентів Росії і США – саміт G20 в Гамбурзі у липні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: