Геращенко: Росія готова обміняти 128 українських заручників на 640 правопорушників

Читать на русском
За словами Геращенко, серед 640 осіб майже 300 тих, хто скоїв злочини проти України, але вони не хочуть повертатися в ОРДЛО.

Росія вимагає від України звільнення 640 правопорушників в обмін на 128 українських заручників.

Про це на брифінгу 11 травня повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник в гуманітарній підгрупі мінського процесу Ірина Геращенко, передає «Слово і Діло», з посиланням на LIGA.net.

«15 травня пройде чергова зустріч у Мінську. Україна наполягає, щоб основним питанням як у гуманітарній підгрупі, так і в тристоронній контактній групі, була інформація про проведення верифікації... Україна бореться за звільнення 128 осіб, які перебувають на окупованих територіях. Інша сторона подає списки, в яких понад 600 осіб, з вимогою звільнити їх, щоб розблокувати процес звільнення заручників. Але серед цих 640 осіб майже 300 тих, хто скоїв злочини проти держави Україна, але вони не хочуть повертатися на окуповані території», - сказала вона.

Геращенко нагадала, що вже чотири місяці ведуться переговори про те, хто повинен засвідчити відмову правопорушників повертатися на окуповані території. Терористичні організації відмовилися від участі у верифікації таких міжнародних організацій як Червоний хрест і моніторингова місія ООН з прав людини.

«Нарешті ми зупинилися на ОБСЄ. В ці дні триває процедура верифікації, в ній бере активну участь СБУ, офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини... і, як компроміс, кілька жінок - матерів затриманих за злочини проти держави Україна. Я сподіваюся, що до 15 травня ця процедура буде завершена. І ми хочемо підвести підсумки, щоб наблизитися до повного формування списків та визначення дати звільнення заручників», - додала вона.

Геращенко також повідомила, що представники терористичних організацій з подачі своїх російських кураторів вимагають амністії з цього списку в 640 осіб для 62-х, які за законодавством України не підпадають під амністію, оскільки вчинили тяжкі злочини.

«Зараз це дуже серйозна проблема в нашій дискусії», - підкреслила вона.

Раніше повідомлялося про завершення верифікації списків полонених бойовиків «ДНР», що підлягають обміну.

Водночас, представник уповноваженого з прав людини Михайло Чаплига заявив, що на даний момент триває процес верифікації за списками самопроголошеної «ЛНР».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: