Чи можливий в Україні сепаратистський реванш

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Під час святкування 9 травня в Дніпрі, Запоріжжі та Києві відбулися серйозні конфлікти на політичному ґрунті. Внаслідок сутичок у Дніпрі постраждали ветерани АТО, а в Києві був розгромлений офіс ОУН. Ситуація в Дніпрі спричинила звільнення всього керівного складу місцевої поліції, а мер міста Борис Філатов визнав, що «Дніпро качають». На думку експертів, застосовані 9 травня сценарії свого часу дали російській стороні можливість анексувати Крим і розпалити війну на Донбасі. Найбільш небезпечними в сенсі сепаратистського реваншу слід вважати міста, звільнені 2014 року українською армією.

У Дніпрі підпалили офіс «Опоблока»Після масової бійки в Дніпрі на 9 травня, в місті підпалили вхід в офіс місцевого осередку партії «Опозиційний блок».

Сутички на 9 травня в Дніпрі та Запоріжжі відбулися за схожими сценаріями. У Дніпрі ветерани АТО попросили учасників ходи, організованої лідерами «Опозиційного блоку» на честь Дня Перемоги, прибрати партійну символіку. Слідом за цим сталася масова бійка, в якій постраждали самі ж ветерани АТО і яку спровокували так звані «тітушки», що охороняли агітаційні намети «Опоблоку». Поліція, яка спершу намагалася роз'єднати сторони, включилася в конфлікт, причому збоку виглядало так, що саме на боці «тітушок».

У Запоріжжі бійка на 9 травня виникла між учасниками акції «Безсмертного полку» і проукраїнськими активістами, які зажадали прибрати радянські прапори. Постраждали, в тому числі, співробітники поліції.

У Києві відбувся конфлікт між активістами ОУН, які навпроти свого офісу розгорнули плакати з гаслом «Не допустимо маршу комуністів», і поліцією, що увійшла до офісу, аби «не допустити провокацій». У підсумку, за даними поліції, було затримано 25 активістів, а представники ОУН пізніше оприлюднили фотографії розгромленого приміщення.

Найбільш серйозні наслідки мали заворушення в Дніпрі, після яких міністр внутрішніх справ Арсен Аваков змінив усе керівництво місцевої поліції, а мер міста Борис Філатов визнав, що ситуація в Дніпрі далека від нормальної. «Дніпро – качають. Уже два роки. І два роки я відбиваюся по всіх фронтах. Сам. І мені ніхто особливо не допомагає... Поліція корумпована, прокуратура зайнята, а у СБУ важливіші справи... Досі не знайдений і не покараний жоден злочинець... Повністю провалена вся оперативна робота. Ніхто не займається запобіганням злочинів. У місті масовий вандалізм, розкрадання ліфтових і телефонних кабелів, люків і елементів зливової каналізації», – написав Філатов у своєму Facebook відразу після цих кадрових рішень.

Бійка в Дніпрі: Україна вкотре не змогла переграти РФ на власному поліДипломат, голова правління фонду «Майдан закордонних справ» пояснив, чому свято 9 травня варто переосмислити та скасувати.

Раніше мер Дніпра зазначав, що даремно довірився запевненням поліції, начебто все «під контролем»; Філатов пообіцяв закрити міське фінансування усім «ветеранським» організаціям і переспрямувати його на потреби спілки ветеранів АТО, а також створити в місті «аналог німецького фрейкор» 1920-их років, якщо ситуація з правопорядком не покращиться.

Назрівають проблеми і в Харкові, який у квітні 2014 року було зачищено від сепаратистів. Про це повідомляють місцеві жителі. «У принципі, триває «зливання» Харкова. Це нешвидкий процес, але сьогодні – один із знакових моментів. Антиукраїнські (це не я сказав, вони абсолютно не приховують своїх поглядів) організації «Трудова Харківщина» і «Союз радянських офіцерів» вперше з початку війни офіційно провели в Харкові дві ходи з радянською символікою», – зазначив один із харківських журналістів, описуючи події, що відбулися в цьому місті 9 травня.

Коментуючи ситуацію у Дніпрі, генпрокурор Юрій Луценко назвав зазначені події «прокремлівською акцією». «Вона стала можливою в результаті самоусунення патріотичних організацій і партій від святкування нашої перемоги», – написав у своєму Facebook генпрокурор. На думку головного редактора сайту «Інформаційний спротив» Юрія Каріна, в Україні слід було б святкувати 9 травня, поки живі реальні фронтовики. «Однак святкувати День Перемоги треба за своїм, а не за російським сценарієм», – підкреслив Юрій Карін.

Хроніка зіткнень у великих містах України 9 травняУ 72-ту річницю Дня перемоги над нацизмом в Україні 9 травня традиційно не обійшлося без сутичок і бійок між представниками протилежних політичних таборів: «Слово і Діло» підготувало інфографіку про зіткнення в великих містах нашої країни.

Стилістику святкування 9 травня в Росії багато хто зве «побєдобєсієм». Масові урочистості на вулицях російських міст відбулися під гаслом «можемо повторити» з натяком на те, що росіяни знову готові пройти половину Європи; учасники цих заходів, не будучи фронтовиками, вбиралися в уніформу армії СРСР часів Другої світової, надягали на себе бойові ордени, не маючи до них жодного відношення. До слова, рух «Безсмертний полк», представники якого спровокували бійку в Запоріжжі, було організовано в лютому 2014 року в Росії.

Коментуючи одному з інтернет-видань причини провокацій 9 травня, журналіст Денис Казанський припустив, що проросійські сили в Україні хочуть взяти реванш і знову захопити владу, реалізувавши так званий «донецький сценарій». Для цього реваншисти намагаються «використовувати і об'єднати людей маргінального типу, які симпатизують «червоно-коричневим ідеям». «Якщо вони прийдуть до влади, то будуть знову в Києві вуличні бої. Тому що є частина українського суспільства, яка ніколи з цим не змириться. Я думаю, що це половина людей, які сьогодні проживають в Україні. І нічого, крім конфліктів і протистоянь, не відбудеться. Я особисто це бачив своїми очима в Донецьку, в Луганську три роки тому», – заявив Денис Казанський.

На його думку, держава зобов'язана «працювати» з людьми, які або є організаторами, або перебувають у тіні реваншистських процесів. «Але проблема в тому, що ми всі знаємо, хто ці люди. І в Києві я особисто спостерігав символіку «Українського вибору» Віктора Медведчука. Я бачив, що там були Королевська, Новинський і Бойко. Тобто це «Опозиційний блок», це Медведчук», – підкреслив Казанський.

Бійка в Дніпрі: Україна вкотре не змогла переграти РФ на власному поліДипломат, голова правління фонду «Майдан закордонних справ» пояснив, чому свято 9 травня варто переосмислити та скасувати.

Юрій Карін вважає, що варто бути пильним через загрозу підриву державності: «Необхідно реформувати правоохоронні органи і спецслужби, заклавши в основу їх діяльності принцип стратегічної комунікації з суспільством. У разі його дотримання основні гравці у сфері економіки, політики, громадського сектору на основі взаємної довіри запобігатимуть проявам сепаратизму, боротимуться з його ескалацією».

Утім, Карін не прогнозує ближчим часом нового спалаху сепаратизму: «Все-таки три роки не минули намарне. Слід віддати належне СБУ і МВС, які провели ґрунтовну зачистку, а в деяких регіонах завдали нищівного удару російської резидентурі, що розгойдувала обстановку. А оскільки агентурна мережа створюється роками, то принаймні в найближчі кілька років я не прогнозую серйозних проблем».

З іншого боку, на думку Каріна, конфлікти 9 травня стали наслідком потужної пропагандистської хвилі, яка розганяється Кремлем для створення внутрішнього протистояння в Україні: «Усе розіграно як по нотах. Спрацювала саме та складова, яка допомогла росіянам анексувати Крим і ввести війська на Донбас». На думку експерта, якщо вже цілком благополучний Дніпро став ареною для провокацій, то важко припустити, яке місто може стати наступним. «Рвонути може, перш за все, у звільнених українською армією містах – Слов'янську, Сєверодонецьку, Торецьку та інших населених пунктах. У деяких таких містах мери дотримуються сепаратистських поглядів, а муніципальна поліція набирається з людей, які підтримали так звані «республіки», – зазначив Юрій Карін.

На його думку, щоб запобігти реваншу, держава повинна зайнятися інформаційно-роз'яснювальною роботою. «Половина інформаційного простору України – ЗМІ, політиків, лідерів громадської думки – заперечують російську агресію», – підбив підсумок Карін.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: