Гра на випередження: чому адміністрація Трампа ігнорує прохання Порошенка і Путіна про зустріч

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Тема зустрічі Трампа з Путіним, як і з Порошенком, уже давно на порядку денному. Попри те, що дати зустрічі поки немає. Є версія, що Трамп і Путін можуть зустрітися на нейтральній території, в одній з європейських країн. Можливо, навіть в травні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи можливість переговорів Президента США з російським президентом та заяву про те, що лідери країн не змогли узгодити зустріч.

«Ми бачимо, що обговорюється зустріч із Путіним, йдуть якісь розмови, але вщухла лінія по зустрічі з Президентом України, хоча в АП анонсували її ще під час Радбезу ООН. Більше того, вона постійно відкладається. Крім того, Білий дім не проявляє жодної ініціативи з приводу такої зустрічі», - підкреслив політолог.

За його словами, це може бути пов'язано з тим, що питання України Сполучені Штати багато в чому поклали на Меркель.

На думку Якубіна, у США немає особливого бажання ініціювати зустріч з Президентом України, адже не так давно, Трамп запросив до себе навіть президента Філіппін, відомого своїми скандальними висловлюваннями, який до того ж звинувачувався у вбивстві наркоторговця.

Проблеми України та війни на Донбасі Трамп віддав на відкуп МеркельВадим Карасьов оцінив перспективи зустрічі Петра Порошенка з Дональдом Трампом і розповів, які проблеми сьогодні непокоять американського Президента. За його словами, США віддали вирішення ситуації в Україні на відкуп Європі.

Якщо говорити про гонку двох президентів - Путіна й Порошенка, на його погляд, Президент РФ імовірно перший зможе провести особисту зустріч з Трампом. У цьому ключі вже не настільки важливо, коли вона відбудеться.

Водночас, політолог вважає, що зустріч ще не означає якихось домовленостей.

«Зустріч – це вже багато в чому завершення досягнутих переговорів. Зустріч, як правило, підтверджує вже досягнуті компроміси, розроблені радниками лінії дій. Якщо говорити про Путіна і Трампа – проблеми істотні. Єдиної позиції та виробленої стратегії відносно РФ у адміністрації США поки немає. Зустріч заради зустрічі не потрібна», - пояснює Якубін.

Більше того, зараз Трамп усіма силами намагається нейтралізувати конкурентів, які розігрують російську карту щодо його зв'язків із Путіним.

«До тих пір, поки адміністрація Трампа не виробить чітку лінію - сама по собі зустріч, заради чергового заходу їм не потрібна», - резюмував Олексій Якубін.

Нагадаємо, про зустріч Президента України з американським лідером в АП говорили ще в лютому цього року. Уже в кінці березня заступник голови АП уточнив, що зустріч відбудеться, щойно сторони узгодять порядок денний майбутньої зустрічі. При цьому, в АП наполягли, що «принципово важливо», щоб особиста бесіда з Трампом відбулася раніше, ніж з Путіним.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: