Шимків та інститут держсекретарів: як Кабмін порушує закон про держслужбу

Читать на русском
Заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків виконав обіцянку щодо запуску в Україні інституту державних секретарів.
Фото з відкритих джерел

Кабінет міністрів не впорався з вимогою закону про призначення до 1 січня 2017 року державних секретарів міністерств.

Це з’ясувало «Слово і Діло», аналізуючи темпи призначення держсекретарів відомств.

Зокрема, наприкінці серпня 2016 року голова Нацагентства з питань держслужби Костянтин Ващенко заявив, що, відповідно до вимог закону, всі державні секретарі відомств мають бути призначені до 1 січня 2017 року. «...Згідно із законом, з 1 січня 2017 року. До цього часу обов’язки держсекретарів виконують заступники міністрів – керівники апаратів. Тобто за ці кілька місяців, що лишилися, потрібно провести конкурси», – зазначив тоді він.

Про те, що відповідні конкурси будуть проведені й уже до кінця осені інститут державних секретарів запрацює, заявляв у ефірі одного з телеканалів і заступник глави Адміністрації Президента, член Нацради реформ Дмитро Шимків. Перше міністерство – МВС – справді отримало держсекретаря восени: 30 листопада 2016 року на цю посаду був призначений Олексій Тахтай – керівник апарату відомства й переможець відповідного конкурсу.

Однак потім цей процес загальмував. Станом на 19 грудня, як повідомили «Слову і Ділу» в Секретаріаті Кабміну, пропозиції щодо заміщення відповідних вакантних посад надійшли у всі відомства, крім Мінагрополітики, Мінекології, Мінфіну й Мінмолодьспорту. Себто йшлося навіть не про призначення, а про обрання кандидатів для затвердження урядом...

Останні в 2016 році призначення держсекретарів у міністерствах українського уряду відбулися 28 грудня, коли ці посади в Мін’юсті та Мінсоцполітики обійняли Ганна Онищенко та Віктор Іванкевич, а також 30 грудня, коли держсекретарем Кабінету міністрів був призначений Володимир Бондаренко. Разом із тим, станом на кінець року невирішеним залишалося питання з держсекретарями Міністерства охорони здоров’я та Міністерства інфраструктури, чиї очільники заявили, що вони не приймають обрані конкурсною комісією кандидатури.

Таким чином, Кабмін не впорався з вимогами оновленого закону «Про державну службу». Що ж до обіцянки Шимківа, «Слово і Діло» надає їй статус «виконано» й зараховує її до активу політика як таку, що демонструє загальний рівень його відповідальності (незважаючи на те, що безпосереднього стосунку до призначення держсекретарів заступник глави АП не має). Загалом у досьє Шимківа наразі 19 виконаних та 5 провалених зобов’язань.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: