Тука пояснив, чому «ЛНР» відключили від електропостачання, а «ДНР» – ні

Читать на русском
Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб розповів про стан справ з відключенням електроенергії в непідконтрольних районах Донбасу.
Георгій ТукаФото: Віталій Носач, "РБК-Україна"

Заборгованість непідконтрольної уряду частини Донецької області за електроенергію становить лише 480 млн грн, і це не порівнювана цифра з тим, скільки заборгувала неокупована частина регіону, – 5,4 млрд грн.

Разом з тим, відключення електроенергії на цій території спричинить заходи терористів у відповідь з відключення частини української території, яка забезпечується з «ДНР», розповів у інтерв'ю «РБК-Україна» заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, передає «Слово і Діло».

«З Донецької області йде електропостачання на нашу територію. Наприклад, Авдіївка забезпечується електроенергією з неконтрольованої території. Зараз це питання вивчається, але рішення поки не ухвалене. Ми не можемо поки відмовитися від електрики з непідконтрольної частини, доки не побудували додаткову лінію електроживлення, щоб Авдіївку під'єднати з контрольованої території. Зараз будівництво триває», – зазначив чиновник.

На питання про те, чому раніше не було зроблено так, щоб Авдіївка була забезпечена електрикою з підконтрольної Києву території, Тука відповів, що повністю згоден з такою постановкою питання, але його вирішення вимагає часу, за оцінками заступника міністра – близько 2,5 років.

«Кінець світла» в «ЛНР»: складається враження, що Київ шукає спосіб віддалитися від ДонбасуНезалежний експерт пояснив, до чого призведе відключення електроенергії в ОРЛО, і розповів про альтернативні джерела світла для місцевого населення.

Як приклад він навів Луганську область, яка, за його словами, залишається «енергетичним островом» на території України й не має прямого сполучення з енергосистемою країни.

«Єдина працююча лінія електроживлення, яка йде від станції на територію регіону, на двох або трьох ділянках безпосередньо йде по лінії розмежування. Щоб її знешкодити, досить одного пострілу з СГД (гвинтівка – ред.), а потім не допускати ремонтників для виконання ремонтних робіт. І все – вся Луганська область залишається без електроенергії. Щоб уникнути такого становища, треба побудувати лінію електроживлення від станції «Кремінне» й на північ, щоб вийти на спільну енергетичну мережу країни... Зараз уже, наскільки мені відомо, гроші виділені, тривають проектні роботи. За оптимістичними прогнозами, на це буде потрібно 2,5 роки. Така ж приблизно картина і в Авдіївці», – констатував Тука.

Нагадаємо, Україна припинила подачу електроенергії на непідконтрольну територію Луганської області 25 квітня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: