Стало відома кількість класів з українською мовою навчання в окупованому Криму

Читать на русском
У міжнародний суд ООН передали звіт по дискримінації українців в доступі до освіти рідною мовою в Криму.
Школа в окупованому Криму

У Міжнародний суд ООН передали звіт за фактами дискримінації українців в доступі до освіти українською мовою на території включеного Росією Криму.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської, пише «Слово і Діло».

«Факти, зібрані Кримською правозахисною групою про дискримінацію українців у доступі до освіти українською мовою, були передані в Міжнародний суд ООН як частина доказової бази «Україна проти Росії» про порушення Росією Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації в АР Крим», - йдеться в повідомленні.

У результатах моніторингу вказується, що за інформацією «Міністерства освіти» Криму, з 2013 року в 36 разів зменшилася кількість учнів, чиє навчання здійснюється українською мовою.

«У 2013 році в Автономній Республіці Крим 13589 осіб отримували освіту українською мовою, тоді як в 2016 році число таких учнів зменшилася до 371. Відповідно чисельність класів з українською мовою навчання за два роки скоротилося в 31 разів», - йдеться в звіті.

Також вказується, що згідно з листом від «міністра освіти» Криму за підписом Н. Гончарової, в 2016 році в Криму залишилося всього 28 класів, де, зі 188 517 учнів Криму (крім Севастополя) освіту українською мовою отримувала 371 дитина. Це 0,2% від загальної чисельності учнів Криму в 2016 році.

У звіті зроблено висновок: «навіть зменшені показники перепису не спростовують того твердження, що однією школи або 28 класів на весь Крим катастрофічно недостатньо для задоволення потреби в навчанні рідною мовою 4 тисяч дітей, які є носіями української мови».

Нагадаємо, що мешканцям Криму та зони проведення АТО Міністерство освіти і науки України дозволило отримувати середню освіту у формі екстернату.

Раніше Державна прикордонна служба України створила ресурс «Стоп-лист», де будуть розміщені дані про людей, котрі відвідали анексувати Крим.

А міністр освіти і науки Лілія Гриневич розповіла про загрозливу тенденці у деяких школах з викладанням мовами нацменшин не дають достатнього рівня володіння державною мовою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: