До кінця війни Україна отримає анклав російської економіки на Донбасі

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Останнім часом риторика, яка лунає з боку РФ, стала м'якшою. РФ зараз декларує себе більш поступливим партнером, ніж це було півроку тому.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, глава Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи наслідки і можливі дії РФ у зв'язку з припиненням поставок української електроенергії на окуповану частину Луганської області.

«Звичайно, на цьому тлі РФ зручно скористатися ситуацією для дискредитації України, апелюючи до того, що Київ саботує Мінський процес. Але жодних активних дій РФ не робитиме. У дипломатичній площині, крім підвищення ставок, інформаційно у РФ немає ніяких аргументів для впливу на Україну. У військовому плані - також: наші позиції добре укріплені», - аналізує Саакян.

«Особливих реакцій, крім істеричності і пропагандистських заяв, очікувати не варто», - уточнив політолог.

Але потрібно розуміти, додав він, що рішення України про припинення подачі електроенергії в ОРЛО все ж у кінцевому підсумку грає на руку РФ, підкреслив експерт.

Це додатковий козир в російській пропаганді, який добре лягає в обрану Кремлем стратегію дезінтеграції окупованої частини Донбасу.

Без політики деокупації та інтеграції цих територій такі рішення будуть негативно сприйняті місцевим населенням.

Ми вже програли «телевізор» на окупованих територіях, а зараз без бою здали і «холодильник».

«З початком блокади, відключенням електрики та інших комунікацій ми отримаємо ситуацію, коли економіка в ОРЛО ляже повністю. Підприємства, які були орієнтовані на Україну, фактично будуть пущені «під ніж», знищені. Не виключено, що до моменту закінчення війни, навіть якщо це буде в жорсткому варіанті, коли українські військові займають кордон, - ми отримуємо анклав, що знаходиться поза правовим і економічним полем України», - пояснює експерт.

«Ми отримаємо анклав російської економіки. Це і є завданням РФ. Їхні політичні та інші методи неефективні, їм доцільніше інтегрувати ОРДЛО економічно і таким шляхом створити «автономію» територій», - резюмував Олег Саакян.

Нагадаємо, на початку березня Президент Порошенко пообіцяв, що жодної торгової діяльності України з захопленими підприємствами на окупованих територіях не буде. «Слово і Діло» зафіксувало 257 обіцянок глави держави, більшість з яких, 41, виконані. Рейтинг відповідальності Петра Порошенка доступний за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: