В Одесі відмовилися від декомунізаціі, проведеної Саакашвілі

Читать на русском
Одеська міськрада прийняла рішення скасувати перейменування вулиць часів екс--губернатора Міхеїла Саакашвілі.
Одна з вулиць в Одессі

Одеська міськрада повернула старі назви вулицям, які у травні 2016 року перейменував тодішній губернатор Одещини Михеїл Саакашвілі відповідно до закону про декомунізацію.

Таке рішення у середу було прийняте на засіданні міськради, передає «Інтерфакс-Україна», пише «Слово і Діло».

На розгляд депутатів це питання вніс один з найближчих соратників мера Одеси Геннадія Труханова – Олег Бриндак. Після обговорення рішення підтримали 46 депутатів.

Декомунізація вихідних: чи готові українці відмовитися від свят?Медіаконсультант поділився міркуваннями щодо скасування відзначення низки весняних свят в Україні.

Зокрема, в Одесу «повернулися» вулиці 25-ї Чапаївської дивізії, вулиця і провулок Бабушкіна, вулиці Гайдара, Бєлінського, Бадаєва, Терешкової, проспект Маршала Жукова тощо.

Разом з тим, вул. Карла Лібкнехта стала вул. Небесної сотні, а провулок К. Лібкнехта - провулком Героїв Крут, дев'ять Чапаївських провулків – Старокозачими провулками тощо.

За рішенням Саакашвілі раніше в Одесі «зникли» вулиці Дніпропетровська дорога, Героїв Сталінграда, проспект Маршала Жукова, вул. Чапаєва, десять Чапаївських провулків і десятки інших.

Замість них з'явилися вулиці Героїв Крут, Івана і Юрія Липи, Семена Палія, Бернардацці, проспект Небесної сотні, вул. Івана Мазепи, вул. Романа Шухевича та інші.

Такі дії Саакашвілі викликали неоднозначну реакцію одеситів, а також депутатів міськради.

Міськрада вирішила повторно перейменувати вулиці, а історико-топонімічна комісія Одеської міськради запропонувала на розгляд містян інші назви.

Однак провести громадські слухання з цього питання не вдалося через протидію активістів низки організацій.

У підсумку Одеська міськрада розмістила на своєму сайті опитування щодо перейменування вулиць, в якому взяли участь близько 5000 одеситів. 75% опитаних висловилися за збереження назв вулиць, які вони носили до травня 2016 року.

Нагадаємо, 15 квітня спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що в Україні в рамках декомунізації перейменовано майже 1 тисячу населених пунктів.

Зазначимо, що спецслужби Росії готують провокації для організації масових заворушень в Одесі 2 і 9 травня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: