Декомунізація вихідних: чи готові українці відмовитися від свят?

Читать на русском
Олександр Піддубниймедіаексперт

Свята мають два виміри. Перший – символічний, тобто прив'язка до історичних подій із радянського минулого. Другий – практичний. Потрібно визначитися, наскільки та які свята потрібні країні, що перебуває в досить жорсткій економічній кризі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів медіаконсультант Олександр Піддубний, оцінюючи ініціативу скасування весняних свят в Україні.

«З точки зору відходу від ідеології та комуністичних символів, скасування певних свят є потрібним. Україна обрала шлях на декомунізацію й це потрібно було зробити давно. Але реальність засвідчує, що на сьогодні український уряд сам, ніби уникаючи прокомуністичної риторики, все одно оголошує певні дати святковими, наприклад, 1 та 9 травня», – розмірковує медіаконсультант.

«Головна проблема в тому, що український уряд не має відповідати за символізм в принципі. Завдання уряду – забезпечення економічної стабільності та добробуту населення. Добробут населення полягає в тому, що кожен день простоювання країни, а свята – це саме простоювання, коштує дуже дорого країні та платникам податків. Із таким посланням уряд має звертатися до суспільства», – пояснює Піддубний.

Якщо Україна хоче жити краще, заможніше та йде в Європу, то потрібно працювати не менше, ніж європейці.

«Європейці, коли дивляться на наші тривалі вихідні та свята, просто не розуміють, чому вони мають давати кредит в той час, коли країна відпочиває», – наголосив експерт.

Окреме питання до того, як працює ВР. Після Нового року депутати в кращому разі збираються під кінець лютого.

Відпустка по-європейськи: скільки відпочивають працівники в Україні та ЄСПопри стереотип, що українці надто багато відпочивають і надто мало працюють, наша країна далека від лідерства за тривалістю відпусток і кількістю святкових днів.

«П'ятниця як робочий день ВР – взагалі окрема історія. Коли у ВР декілька депутатів – це свідчення того, що інститут парламентаризму в Україні взагалі нівельований. Це також дає певний сигнал суспільству: можна й не працювати, якось воно буде», – аналізує він.

Хоча ментально, додав експерт, українці – працьовита нація, але це нівельовано.

«Має бути розуміння, що якщо хочемо жити добре, то потрібно працювати», – резюмував Олександр Піддубний.

Як відпочивають українці та жителі країн ЄС, «Слово і Діло» розповіло в матеріалі «Відпустка по-європейськи. Скільки відпочивають працівники в Україні та ЄС».

З детальним календарем святкових днів в Україні цього року можна ознайомитися в інфографіці «Вихідні та свята в Україні. Скільки будемо відпочивати в 2017 році».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: