Смерть спостерігача ОБСЄ в «ЛНР» змусить світ по-іншому подивитися на війну на Донбасі

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Диверсія проти представників ОБСЄ нагадає Заходу, що в Україні триває війна, де вбивають, з-поміж інших, і співробітників міжнародних організацій. Але поки на Донбасі стріляють - не може бути й мови про введення до регіону миротворців ООН.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, оцінюючи ситуацію з вибухом авто спостерігачів ОБСЄ на території «ЛНР» і візит глави місії ОБСЄ на Донбас.

«Після підриву авто ОБСЄ стає зрозумілим, що про скасування санкцій Заходу проти РФ і мови бути не може. А ось посилювати ці санкції чи вживати якихось інших заходів щодо РФ - залежить від реакції учасників нормандського формату і США», - вважає експерт.

«По гарячих слідах Росія може спробувати виступити активним учасником процесу, щоб відправити своїх «поліцейських» на Донбас. Крім того, таким чином вона формально робить все, щоб не вважатися стороною конфлікту. Хоча насправді вона воює проти України», - міркує політолог, підкреслюючи, що це серйозна небезпека для нас, і важливо, щоб Україна не потрапила на цей гачок.

Підрив автомобіля ОБСЄ: причини і сценарії розвитку подійЖурналіст Денис Попович розповів про причини підриву автомобіля місії ОБСЄ і про подальший сценарій розвитку подій.

Головне ж у цій ситуації, наголосив Бала, - в тому, що ці трагічні події залишають західні країни в тонусі.

«Ми неодноразово чули, що всі втомилися від проблем України, від Донбасу, але останні події, як свого часу збитий Боїнг МН17, змусили світ по-іншому поглянути на те, що відбувається в регіоні. Так чи інакше, підрив місії нагадає їм, що в Україні триває війна, де вбивають не тільки громадян, але й представників міжнародних організацій, покликаних забезпечити виконання Мінських домовленостей», - аналізує політолог.

Зі свого боку, Україна повинна ставити питання про введення до регіону миротворчого контингенту ООН, а не поліцейської місії, рекомендує аналітик.

«Поліцейська місія вже з точки зору сприйняття асоціюється з громадянським конфліктом всередині країни. Тут нам важливо не потрапити в пастку, яку може готувати Кремль, щоб уникнути визнання Росії державою, що воює з Україною», - пояснив Бала.

Але, уточнив він, поки на Донбасі вбивають, стріляють - введення миротворців неможливе. Вони заходять туди, де вже встановлено мир.

«У будь-якому разі, введення місії нагадує операцію з підтримки спокою всередині країни внаслідок якихось внутрішніх протистоянь. У нас же є лінія фронту. Гра понять часто вводить в оману громадськість відносно того, що відбувається», - резюмував Віталій Бала.

СБУ кваліфікувала справу про підрив автомобіля ОБСЄ як теракт. В ОБСЄ заявили, що будуть розслідувати справу, і закликали до виведення зброї.

Нагадаємо, Президент України анонсував появу озброєної поліцейської місії ОБСЄ на лінії зіткнення в зоні АТО ще минулого року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: