Вибори у Франції: найгірший результат — вихід Парижа з ЄС

Читать на русском
Після виборів у Франції Євросоюзу доведеться змінюватися, відкинувши універсальний формат та прийти до чогось більш гнучкого.

Президент Ради з міжнародних відносин Річард Хаас вважає, що для Європи при всіх існуючих кризах, після путінської РФ справжньою загрозою є Франція.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на Новое Время.

«При всіх проблемах головне зараз для майбутнього Євросоюзу – президентські вибори у Франції. Їх результат вплине на долю не тільки ЄС, а й усього світу. Якщо вірити опитуванням, шанси на перемогу є у всіх чотирьох кандидатів. Невизначених наслідків варто чекати від двох з них: лідера Національного фронту Марін Ле Пен і крайнього лівого кандидата Жан-Люка Меланшона. Обидва підтримують політику, далеку від європейської», - вважає Хаас.

Тому, на його погляд, їх виграш на майбутнє голосування 7 травня може означати кінець членства Франції в ЄС і НАТО.

«У такому випадку й перед усією Європою постане екзистенціальне питання», - припускає він.

«Ще недавно складно було уявити собі такий сценарій. Протягом стількох років Європа залишалася найуспішнішим, стабільним і передбачуваним регіоном, місцем, де, здавалося б, історія майже зупинилася. А мир – ключова мета створення ЄС – досягнуто. Але відбулися радикальні зміни. У Франції та в результаті по всій Європі з'явилися популісти та радикальні кандидати правого й лівого крила. І навіть якщо у Франції переможе не один з них, багато залишиться невизначеним. Поточна криза пройде, але в довгостроковій перспективі проблема залишиться», - пояснює Хаас.

Макрон, Ле Пен або Фійон: за кого проголосували б Ви, якби були французом? ТЕСТ23 квітня у Франції відбудеться перший тур президентських виборів. За прогнозами аналітиків, за вихід до другого туру реально боротимуться три кандидати. «Слово і Діло» пропонує пройти тест, складений за їхніми програмами, щоб дізнатися, кого з політиків обрали б Ви, якби були французом.

«Євросоюз потрібно міняти. Йому пора відкинути універсальний формат і прийти до чогось більш гнучкого. Також варто перерозподілити владу Брюсселя на користь інших європейських столиць», - зазначив Річард Хаас.

За останніми даними, фаворити президентської гонки Еммануель Макрон і Марін Ле Пен отримають однакову підтримку виборців - по 23%, Фійон та Меланшон - по 19%.

У другому турі, згідно з результатами цього опитування, Макрон може перемогти Ле Пен.

«Він молодий, красивий і талановитий», - саме так пишуть про Макрона багато французьких ЗМІ, називаючи його то «інопланетянином», то «вундеркіндом».

Серед основних, вже заявлених реформ Макрон пропонує зменшення податків, виплат по безробіттю, але в той же час має намір збільшити робочий тиждень.

Додамо, раніше WikiLeaks виклали у відкритий доступ більше 3630 документів, так чи інакше пов'язаних з колишнім прем'єром Франції Франсуа Фійоном, і тисяча сто тридцять вісім - присвячених Марін Ле Пен.

Перший тур президентських виборів у Франції відбудеться сьогодні, другий – 7-го травня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: