Професія «Шерлок Холмс»: що зміниться після легалізації приватних детективів

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Майже за рік ВР таки змогла ухвалилити закон «Про приватну детективну (розшукову) діяльність». Тепер українці зможуть офіційно наймати приватних детективів для особливих доручень: від розшуку зниклих боржників до стеження за своїми дружинами й чоловіками з метою виявлення подружньої зради.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Навіщо українцям звертатися до приватних детективів?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Передбачається, що діяльність приватних детективів не повинна перетинатися з оперативними заходами правоохоронних органів. Детектив мусить оформити свою діяльність як один з видів підприємництва, отримати ліцензію в Мін'юсті. Раніше такими розслідуваннями займалися на неофіційному рівні», - розповідає експерт, акцентуючи на тому, що найпопулярнішою послугою був пошук боржників, які вміють професійно «залягти на дно» разом з чималою позиченої сумою грошей.

Також, зазначив він, роботу детективів виконували колектори, які отримували відсоток від суми боргу від позичальника.

При цьому експерт підкреслив, що українським «шерлокам» не можна буде використовувати вогнепальну зброю, офіційно вони можуть володіти лише травматичною зброєю, а заходи щодо розшукової діяльності зможуть здійснювати й за кордоном.

Детективна служба — це європейська практика: США, Ізраїль, Іспанія, Італія, Португалія, Мексика та багато інших країн давно ввели інститути приватних детективів. Це була реакція влади на нагальні соціальні виклики в суспільстві.

«У США приватні служби безпеки мають бюджет, що на 50% перевищує бюджети всіх органів поліції країни разом узятих, і налічують понад 1,1 млн працівників», - додав політолог.

Поки що є шанс, що ефективність роботи приватних детективів буде набагато вищою, ніж у Нацполіції, оскільки це, за суттю, комерційна діяльність, а відповідно – оплата інша.

«Залишається не дуже зрозумілим, чи зможуть приватні детективи ефективно співпрацювати з правоохоронними органами, коли мова піде про виявлення фактів серйозних злочинів, адже рішення про затримання або передачу доказової бази в суд все одно повинен приймати слідчий», - говорить експерт.

«З одного боку, якісна робота детективів може допомогти з покращенням показників розкриття злочинів. З іншого - надто багато ризиків того, що слідчі та інші правоохоронні органи виявляться в ситуації, коли їх діяльність згодом визнають значно менш ефективною, ніж детективів», - підкреслив Радчук.

Які завдання будуть виконувати українські приватні детективи і хто зможе ними статиВерховна Рада України прийняла закон про приватну детективну (розшукову) діяльність: «Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, хто зможе бути детективом і які завдання вони будуть виконувати.

Ухвалення закону важливе і з точки зору того, щоб вчорашні правоохоронці, які з різних причин не пройшли переатестацію в правоохоронні органи, не залишилися без засобів до існування.

Однак є головна претензія до закону — відсутність установлених меж професійної діяльності детективів, що може привести до порушення базової статті 3 Конституції України, в якій вищими соціальними цінностями визнаються людина, її життя та здоров'я, честь і гідність, недоторканність, безпеку.

«Якщо конкретніше, то, приміром, інформація про особисте і сімейне життя людини є конфіденційною. А збір, зберігання, поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди державою, органами місцевого самоврядування, юрособою або фізособами — втручання в особисте життя. Тому для законного здійснення приватної детективної діяльності чинне законодавство України залишає досить обмежений простір», - резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Навіщо українцям звертатися до приватних детективів?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: