Своя сорочка ближча: Луценко не став залучати на прокурорські посади випускників європейських вишів

Читать на русском

Генеральний прокурор не зміг реалізувати обіцянку звернутися до іноземних дипломатів з метою залучення до роботи в прокуратурі молоді, що отримала освіту за кордоном.
Юрій ЛуценкоФото з відкритих джерел

Генеральний прокурор Юрій Луценко так і не звернувся до посольств європейських держав із проханням про сприяння в залученні до роботи в місцевих прокуратурах України молодих українців, що здобули освіту за кордоном.

Таку обіцянку він дав 19 вересня минулого року, нагадує «Слово і Діло».

«Я обов'язково звернуся до німецького, можливо, польського, інших посольств (країн – ред.), де навчається багато українців, з такою пропозицією. Нам і справді це треба...», – зізнався генпрокурор, виступаючи на засіданні комітету ПАРЄ з питань науки, освіти, культури та ЗМІ.

Однак, озвучуючи цю обіцянку, генеральний прокурор не врахував один момент: не всі посади в прокуратурі можуть розподілятися виходячи виключно з політичної волі та благих намірів. Відповідно до закону, щоб обійняти прокурорську посаду, потрібно все-таки мати юридичну освіту, й до рядових працівників органу ця норма, на відміну від самого Луценка, все ще застосовується.

«Я віддаю собі звіт, що людина без досвіду в прокуратурі спочатку буде помилятися. Але ці помилки на цьому низовому рівні не є настільки страшними», – зазначив тоді він. Але річ не тільки в досвіді: цю норму спеціально для молодих фахівців, охочих присвятити життя боротьбі зі злочинністю, якраз скасували – щоб узяти участь у тестуванні на посаду прокурора місцевої прокуратури, тепер необов'язково мати стаж роботи в органах.

Заковика в іншому: законодавство України сильно обмежує можливості для роботи в прокуратурі для випускників іноземних вишів. По-перше, потрібно мати саме юридичну вищу освіту. По-друге, відповідний диплом повинен бути нострифікований у нашій країні. Ну і по-третє, згідно з наказом самого Луценка, від кандидатів, що проходять тестування на посади прокурорів, потрібне знання саме українського законодавства. В якому іноземному виші вони можуть його отримати, історія замовчує.

Але навіть і ті випускники європейських вузів, які могли би подолати такий складний відбір, про можливість попрацювати на благо батьківщини можуть просто не дізнатись: Луценко так і не звернувся до послів держав ЄС з обіцяної проханням. Це випливає з відповіді ГПУ на інформаційний запит «Слова і Діла».

В цілому у Луценка 118 обіцянок, 41 з яких він виконав. Його рівень відповідальності становить 35%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: