Підвищення соцстандартів – 2017: чи закінчився час «затягування пасків» для українців?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Заплановане підвищення – насправді не той крок, якого люди чекають від влади. Це не більше ніж індексація доходів на рівень інфляції, та й то неповна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Голова комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи заяву міністра соцполітики Андрія Реви про підвищення соцстандартів у цьому році.

«Попередній уряд у соціальній політиці сповідував принцип «затягування пасків» – протягом двох років узагалі не підвищувалися ані зарплати, ані пенсії, ані соцвиплати», – нагадав експерт.

При цьому, уточнив він, за два роки тільки офіційна кумулятивна інфляція склала близько 8-10%.

Найбільш задоволені своїм матеріальним становищем люди живуть на заході України – дослідженняЛише 14 відсотків жителів України вважають свої заробітки достатніми для життя, причому, чоловіки, як правило, задоволеніші своїм матеріальним становищем, ніж жінки.

«Інфляція у 2016 році офіційна – 12,5%. Тому за три роки тільки офіційно ми фактично отримали подвоєння цін, а реально інфляція ще вище. Тому обіцяне підвищення соцстандартів в 2017 році на 10% – лише десята частина індексації доходів людей на кумулятивну інфляцію за три роки. Це не досягнення, а радше піар-хід, причому вочевидь у контексті якоїсь дострокової виборчої кампанії », - пояснює економіст.

«Це підвищення абсолютно не позначиться на гаманці українців і зростанні рівня життя», - резюмував Андрій Новак.

Нагадаємо, місяць тому Рейтинг відповідальності міністра і всі його обіцянки доступні

Як українці ставляться до багатства і бідності – «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Найбільш задоволені своїм матеріальним становищем люди живуть на заході України – дослідження».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: