У Сирії розпочалася евакуація з чотирьох обложених міст

Читать на русском

На початок квітня заручниками громадянської війни в чотирьох містах було більше 60 тисяч жителів. Значну їх частину вивезуть в безпечні райони.

Сирійський уряд і сили збройної опозиції почали евакуювати мирних жителів з обложених міст.

Про це з посиланням на оприлюднені дані Сирійського центру моніторингу за дотриманням прав людини, передає «Слово і Діло».

Згідно з досягнутими у березні домовленостями між сирійською владою і повстанцями, евакуації підлягають два міста з переважно шиїтським населенням - Фуа і Кафрая на північному-заході провінції Ідліб, які є підконтрольними уряду і блокуються повстанцями. В обмін на це уряд дозволив евакуацію двох міст з сунітським населенням - Забадані і Мадаї недалеко від кордону з Ліваном, які перебувають під контролем повстанців і облогу яких здійснюють урядові війська та їх союзники.

За оцінками спостерігачів, всього з чотирьох міст вивезуть у більш безпечні регіони до 30 тисяч чоловік.

У березні ООН заявила, що гуманітарна ситуація в згаданих вище містах, де станом на початок квітня проживали до 64 тисяч жителів, катастрофічна в плані масового голоду і відсутності медичної допомоги.

Карта конфліктуючих сторін регіону на 13 квітня 2017 року:

Нагадаємо, 4 квітня 2017 року була здійснена атака газом зарин в місті Хан-Шейхун сирійської провінції Ідліб. За останніми даними, там загинули 89 осіб, серед яких 33 дітей і 18 жінок. Ще 541 людина постраждала. Як попередження владі Сирії і РФ у ніч на 7 квітня есмінці США запустили 59 крилатих ракет Tomahawk по базі сирійсько-російських ВПС близько Хомса, знищивши, за даними Пентагону, п'яту частину бойової авіації Асада. Після цього волонтери-розслідувачі виявили на фото розбомбленої бази контейнери для хімзброї.

Пізніше, 12 квітня 2017 року Рада безпеки ООН не змогла ухвалити резолюцію про розслідування хіматаки у сирійській провінції Ідліб: рішення заблокувало вето Росії.

Раніше експерт розповів «Слову і Ділу» про плани Трампа у вирішенні «сирійського питання».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: