Гройсман планує у 2018 році знизити ренту на видобуток газу до 12%

Читать на русском
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман має намір в 2018 році ввести єдину ренту на видобуток газу в 12 відсотків і за рахунок цього збільшити обсяг державної видобутку до 20 мільярдів кубометрів на рік.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман має намір в 2018 році ввести єдину ренту на видобуток газу в 12% і за рахунок цього збільшити обсяг державної видобутку до 20 мільярдів кубометрів на рік.

Про це він заявив у Верховній Раді під час години запитань до уряду.

За словами Гройсмана, він обговорював недавно необхідність створення сприятливих умов для видобутку газу з фракцією БПП.

«Таких умов є два, напевно, критичних: треба нарешті з 2018 року знизити ренту на видобуток газу – ввести єдину ренту на рівні 12%, треба провести дерегуляцію, багато зарегульованості не дає доступу до газовидобутку в країні», – сказав він.

«Ми мали видобуток 55 мільярдів кубометрів. Сьогодні впали до 20. З 20 мільярдів тільки 14 є державними, решта – приватний видобуток в Україні. Наше завдання наростити державний видобуток до 20 мільярдів до 2020 року», – заявив прем'єр.

При цьому він зазначив, що в 2016 році уряд зупинив падіння обсягів державного видобутку газу.

«Наростили плюс 100 мільйонів кубів. Ми затвердили стратегію розвитку видобутку українського газу. Сьогодні «Укргазвидобування» вже отримало додатково 27 дозволів на розробку видобутку газу», – сказав Гройсман.

Він також підкреслив, що з 2007 до 2013 року в Україні було видано 150 ліцензій на видобуток газу, причому жодна з них не була видана державній компанії.

«З 2007 року до 2013 рік в Україні було видано 150 ліцензій. Як ви думаєте, скільки – державні компанії? Нуль. Це були корупційні схеми, які ми зламали. І тому деякі і біситься від того», – уточнив прем'єр.

Сергій КаплінГолова політичної партії "Соціал - демократична партія"
Каплін пообіцяв не допустити, щоб «Укргазвидобування» використовувало у Полтавській області гідропідрив для буріння газових свердловинСказано 15 червня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

На думку прем'єра, Україна повинна далі нарощувати видобуток газу.

«План на 2017 рік – плюс 500 мільйонів кубів. Але і цього недостатньо», – зазначив він.

Нагадаємо, 11 квітня стало відомо, що «Укргазвидобування» в Харківській області знайшла нове родовище газу зі значними запасами.

20 лютого в компанії заявили, що вийшли на щодобовий обсяг видобутку газу в 41 мільйон кубометрів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: