АМКУ дав рекомендації ДТЕК щодо закупівлі вугілля

Читать на русском
АМКУ завершує збір і аналіз доказів у справі, розпочатій за ознаками зловживання групою ДТЕК монопольним становищем на ринку. За результатами розгляду справи буде ухвалено рішення щодо становища групи ДТЕК.

Підприємствам групи ДТЕК надійшла низка обов'язкових для розгляду рекомендацій Антимонопольного комітету України за закупівлю енергетичного вугілля для виробництва електричної енергії на конкурентних засадах.

Про це повідомили в прес-службі АМКУ, передає «Слово і Діло».

Зокрема, це стосується ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго», ТОВ «ДТЕК Східенерго» і ПАТ «ДТЕК Західенерго».

«Здійснити заходи щодо закупівлі паливно-енергетичних ресурсів(енергетичного вугілля для виробництва електричної енергії на конкурентних засадах. Здійснити закупівлю в період травень-грудень 2017 року паливно-енергетичних ресурсів (енергетичного вугілля для виробництва електричної енергії на конкурентних засадах, обсягом не менше 10% споживання (спалювання) енергетичного вугілля для виробництва електричної енергії за аналогічний період 2016 року», - йдеться в рекомендаціях Антимонопольного комітету.

В АМКУ зазначили, що на сьогоднішній день ринок енергетичного вугілля України функціонує в умовах зменшення виробництва вугілля на Донбасі, втрати власниками контролю над вугледобувними підприємствами, розташованими на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, пошкодження і знищення шахтного фонду, руйнування залізничної інфраструктури, наявності державної підтримки державних вугледобувних підприємств, відсутності біржової торгівлі енергетичним вугіллям для потреб теплової енергетики.

«За таких умов, закупівля групою ДТЕК певного обсягу енергетичного вугілля на конкурентних засадах могла б стати індикатором ринкової ціни на паливо і як наслідок, усунути умови, які можуть сприяти виникненню можливих порушень законодавства про захист економічної конкуренції на ринках електричної енергії та енергетичного вугілля», - зазначила на засіданні Комітету перший заступник голови АМКУ Марія Нижник.

АМКУ завершує збір і аналіз доказів у справі, розпочатій за ознаками зловживання групою ДТЕК монопольним становищем на ринку. За результатами розгляду цієї справи Комітетом буде прийнято рішення щодо становища групи ДТЕК на ринку генерації електроенергії.

Раніше повідомлялося, що Криворізька теплова електрична станція («ДТЕК Дніпроенерго»), який працює ще з початку квітня одним блоком, 11 квітня зупинилася через брак вугілля.

У той же час, ххолдинг ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова придбав у ПАР 600 тисяч тонн вугілля-антрациту з можливістю збільшити обсяг закупівель до 1 мільйона тонн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: