Уряд зводить пенсійну реформу суто до графіку підвищення пенсійного віку

Читать на русском
Андрій Новакекономіст
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

У межах існуючої солідарної пенсійної системи Україна ніколи не подолає дефіцит Пенсійного фонду.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи пенсійну реформу в Україні і стан Пенсійного фонду.

«Дефіцит Пенсійного фонду покривається за рахунок державного бюджету, тобто коштом всіх платників податків. Цього року дефіцит ПФ – вже 140 мільярдів гривень. Половина витрат фонду покривається з Держбюджету», - окреслив нинішній стан ПФ експерт.

На його переконання, єдина суть справжньої пенсійної реформи зараз — не підвищення пенсійного віку і стажу, а перехід на трирівневу систему.

«Лише перехід на трирівневу систему, з другим і третім накопичувальним рівнем, може з часом змінити ситуацію. Найгірше, що поки дії влади зводяться до іншого, а про такі ініціативи мовчать. Уряд України зводить пенсійну реформу до графіку підвищення пенсійного віку. Проблеми це не вирішить, як і не ліквідує дефіцит ПФ в рамках солідарної системи», - пояснив Андрій Новак.

Водночас економіст Олег Устенко наголосив, що коли Пенсійний фонд показує дефіцит 6% ВВП, то це багато навіть для звичайного Держбюджету. У нас же він перевищує допустиму межу дефіциту державних фінансів удвічі.

«Ситуація запущена. Якби Україна активно проводила структурні реформи, а рівень тіньової економіки не складав ті 35%, які є, то ситуація була б іншою. Тоді б не було співвідношення 10 працюючих до 12 пенсіонерів, а було б близько 10 до 8. Зараз система на межі колапсу», - підкреслив Устенко.

Рева обіцяє, що пенсійна реформа буде запущена з січня 2017 рокуСказано 23 травня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нагадаємо, міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв, що пенсійна реформа буде запущена з 1 січня 2017 року, однак не дотримав слова. Пізніше міністр прокоментував обіцянку, яку зафіксувало «Слово і Діло», та пояснив, що саме завадило йому розпочати пенсійну реформу за планом.

За даними моніторингу, Андрій Рева дав 18 обіцянок, більшість з яких отримали статус «в процесі». Рейтинг відповідальності чиновника доступний за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: