Пакетні торги: США та РФ все одно домовляться, питання тільки – якою ціною

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Нова адміністрація США ще не зовсім орієнтується в ситуації, яка склалася на Сході України. Складається враження, навіть Франція і Німеччина не завжди розуміють, що відбувається. Все вчепилися за Мінськ і женуть Україну до розвалу і знищення державності.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт Василь Вовк, оцінюючи в зв'язку з можливим погіршенням російсько-американських відносин.

«Росія - правонаступник Радянського Союзу, а СРСР фактично був рівним США гравцем на світовій арені. Тому РФ і сьогодні продовжує почуватися так само, хоча вона зараз і у військовій могутності, і у фінансовій, і в більшості секторів явно не конкурент Америки. Але це не заважає їй продовжувати вважати себе «великою імперією» зі всемогутніми армією і флотом», - міркує експерт.

Війна - продовження економіки. Тому США доводиться йти на поступки, щоб не драматизувати ситуацію для світової громадськості і не сильно наступати на економічні інтереси своїх опонентів.

«Безумовно, для нас дуже добре, що Америка не обіймається з Росією. Це дає більше шансів, образно кажучи, нам обійнятися з США, хоча б на відстані», - зазначив військовий експерт.

«З іншого боку, ескалація між США і РФ може дійти до тієї точки, коли вони прийдуть до певних пакетних домовленостей, але в цих пакетах Україна може бути присутня з ущемленими правами, можливостями і перспективами. За великим рахунком, РФ і США все одно домовляться. Інше питання - чи піде Америка на те, щоб у цих пакетах була присутня Україна як розмінна монета. Якщо так - у нас не залишиться на кого сподіватися, окрім як на самих себе», - резюмував Василь Вовк.

Нагадаємо, вчора в ході зустрічі з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що Україна – перешкода для поліпшення відносин між США і Росією.

У свою чергу, Президент Петро Порошенко поспілкувався з Тіллерсоном телефоном. За його словами, держсекретар пообіцяв не допустити будь-яких пакетних домовленостей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: