У Страсбурзі суд задовольнив скаргу «матерів Беслана»

Читать на русском
Європейський суд з прав людини відмовився стягнути з Росії матеріальної шкоди на користь заявників, але зобов'язав країну виплатити їм компенсацію моральної шкоди на загальну суму 3 млн євро.
ЄСПЛ задовольнив скаргу «матерів Беслана»

Європейський суд із прав людини задовольнив скаргу групи матерів, чиї діти загинули або постраждали в бесланській трагедії 2004 року.

Суд погодився з думкою заявників, які стверджували, що російська влада порушила право їхніх родичів на життя, пише «ВВС-Україна», передає «Слово і Діло».

ЄСПЛ постановив, що влада не змогла запобігти можливій загрозі життю людей, які загинули під час нападу.

Крім того, суд визнав, що силовики не зуміли спланувати штурм так, аби мінімізувати загрозу для заручників.

Мустафа ДжемілєвНародний депутат України
Джемілєв оскаржить в ЄСПЛ порушення Росією прав і свобод кримськотатарського народуСказано 29 травня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Також ЄСПЛ визнав надмірним застосування сили російським спецназом і військовими й визнав, що російська влада не забезпечила ефективне розслідування інциденту.

У своєму рішенні суд відмовився стягнути з Росії матеріальні збитки на користь заявників, але зобов'язав країну виплатити їм компенсацію моральної шкоди на загальну суму 3 млн євро.

Суд розглядав одразу кілька скарг, поданих ініціативною групою «Матері Беслана» і об'єднаних в одне провадження.

Загальна кількість заявників склала 409 осіб. Перше засідання за скаргою відбулося в 2014 році.

У скаргах, поданих до ЄСПЛ, припускалося, що російська влада не змогла запобігти теракту. Зокрема, йшлося те, що перед 1 вересня місцевим правоохоронцям повідомляли про підготовку теракту. А ввечері 31 серпня було конкретне попередження про заплановане захоплення заручників за сценарієм теракту в Будьонівську.

Але школу в момент нападу охороняла лише беззбройна співробітниця міліції Фатіма Дудієва. При цьому сили патрульно-постової служби залучили до забезпечення безпечного проїзду в Нальчик президента Північної Осетії Олександра Дзасохова.

Раніше Меджліс кримськотатарського народу подав скаргу до Європейського суду з прав людини на російську владу. Скаргу подали у зв'язку з тим, що російська влада включила Меджліс до списку екстремістських організацій і заборонила його діяльність.

Також відзначимо, що Україна стала однією з країн з найбільшою кількістю нових справ, зареєстрованих у 2016 році в Європейському суді з прав людини.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: