Меджліс подав у Європейський суд на Росію

Читать на русском
Представницький орган кримських татар оскаржить рішення російської влади про заборону його діяльності.

Меджліс кримськотатарського народу - представницький орган кримських татар - подав скаргу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) на російську владу.

Про це повідомляє правозахисний центр «Меморіал», який представляє Меджліс у ЄСПЛ, передає «Слово і Діло».

В анексованому Криму будуть відкривати справи за кожні збори Меджлісу – УмеровПісля прийняття Верховним судом Російської Федерації рішення про заборону Меджлісу кримськотатарського народу за кожні збори Меджлісу будуть порушуватись кримінальні справи.

Скаргу подали у зв'язку з тим, що російська влада включила Меджліс до списку екстремістських організацій і заборонила його діяльність.

У скарзі до ЄСПЛ Меджліс вказав, що включення його в список екстремістських організацій і припинення його діяльності порушують статтю 11 (свобода зібрань та об'єднань) Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Крім того, організацію заборонили, а її членів переслідують в зв'язку з їхньою політичною позицією, що є порушенням статті 18 (межі використання обмежень щодо прав). Меджліс також поскаржився, що російські суди не визнають його статусу як представницького органу корінного кримського народу, тим самим порушуючи статтю 14 (заборона дискримінації).

Додамо, що правозахисники задокументували 18 насильницьких зникнень кримських татар, які досі не розслідувані. Тіла декількох активістів знайшли зі слідами побиття і тортур.

Рефат ЧубаровГолова Меджлісу кримсько-татарського народу
Чубаров пообіцяв, що в Україні буде створено Міжнародний комітет «Крим» для захисту прав людиниСказано 16 серпня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Мустафі Джемілєву, колишньому голові Меджлісу, і Рефату Чубарову, нинішньому главі Меджлісу, заборонено в'їжджати на півострів. Проти них порушено кримінальні справи. Кільком членам організації погрожували, їх гнобили, російська влада переслідують їх, десятеро з них звинувачені в скоєнні адміністративних правопорушень і кримінальних злочинів, один знаходиться в ув'язненні.

Влада незаконно обшукуєь мечеті, ісламські школи та приватні будинки кримських татар. Багато з них були змушені виїхати на Україну або в материкову Росію.

На розгляді ЄСПЛ перебуває близько 3 тис. окремих скарг, що мають відношення до подій в Криму і на сході України.

Нещодавно повідомлялося, заступники голови Меджлісу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз закликали народних депутатів України висунути Меджліс на здобуття Нобелівської премії миру в 2018 році.

Нагадаємо, раніше в окупованому Криму Меджліс назвали продуктом американських спецслужб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: