У ЄБРР повідомили, коли в Україні відновиться кредитування

Читать на русском
Представник ЄБРР Франсіс Маліж підкреслив, що банкам немає сенсу кредитувати фізосіб або приватні компанії, поки держава пропонує високу прибутковість по держпаперах.
Франсіс Маліж

Керуючий директор Європейського банку реконструкції та розвитку у Східній Європі Франсіс Маліж заявив, що масове кредитування в Україні відновиться не раніше ніж через два роки.

Про це повідомляє Finance.ua, передає «Слово і Діло».

Однією з причин низької активності кредитування він назвав високі ставки за державними борговими паперами.

«Сьогоднішній український банківський сектор мало кредитує. Проблема у дуже високих ставках за держпаперами і депозитними сертифікатами Нацбанку. Якщо НБУ буде продовжувати зважену монетарну політику протягом найближчих року-двох, то ставки за держпаперами впадуть, після чого автоматично банки почнуть кредитувати приватний сектор», — зазначив він.

Представник ЄБРР наголосив, що банкам немає сенсу кредитувати фізосіб або приватні компанії, поки держава пропонує високу прибутковість по держпаперах.

«Краще позичити гроші державі, тут менше ризику. І хто сьогодні в Україні може дозволити собі взяти іпотечний кредит? Майже ніхто. Брати кредит на сім років під 20% - це нереально. Ось під 10% - більш реально», — сказав Маліж.

Сьогодні більшість банків активно не кредитує фізосіб і юросіб, а ставки за пропонованими гривневими кредитами часто перевищують 20% річних.

В кінці 2016 року рада Національного банку затвердила головний монетарний документ — Основні засади грошово-кредитної політики на 2017 рік.

Нагадаємо, в листопаді 2016 року в ЄБРР заявили про наміри збільшити кредитування української економіки 2017 року.

Раніше Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про споживче кредитування», розроблений на виконання зобов'язань України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: