Нацбанк знизив облікову ставку до 13% річних

Читать на русском
Національний банк України ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14 квітня 2017 року до 13 відсотків річних.

Національний банк України ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14 квітня 2017 року до 13% річних.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу НБУ.

«Відновлення циклу пом'якшення монетарної політики узгоджується з необхідністю досягнення цілей по інфляції в 2017-2019 роках і надасть підтримку темпам економічного зростання», – відзначили в НБУ.

При цьому в Нацбанку вказали, що інфляція в березні склала 15,1% річних, а зростання цін збільшилось через ефект базу порівняння і зростання виробничих витрат.

Гонтарева обіцяє, що у 2017 році інфляція складе 8%Сказано 22 грудня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Також в НБУ назвали очікуваним фактичне прискорення інфляції і вказали на те, що воно було нижчим за січневий прогноз НБУ, в якому обіцяли інфляцію на рівні до 16,4% річних.

Одночасно в Нацбанку підкреслили, що фундаментальні фактори інфляції залишалися контрольованими, а помірна фіскальна і монетарна політика разом з поліпшенням інфляційних очікувань зменшили прискорення базової інфляції, яка склала 6,3% в березні.

Попит на робочу силу відновлювався завдяки пожвавленню економічної активності та поліпшення ділових очікувань підприємств. Але разом з цим, диспропорції на ринку праці зумовили все ще високий рівень безробіття в країні.

«Ситуація на валютному ринку сприяла ослабленню тиску на ціни. Світова цінова кон'юнктура для українських експортерів з початку року покращилася за рахунок зростання цін на сталь, залізну руду і зернові», – зауважили в Нацбанку.

Востаннє Нацбанк знижував облікову ставку з 15% до 14% 28 жовтня 2016 року.

Нагадаємо, 11 квітня в Нацбанку пояснили причини зростання цін у березні.

За даними НБУ, в березні українські банки суттєво наростили базу депозитів: обсяг гривневих депозитів в українських банках за березень виріс на 3,4% – до 429,699 мільярдів гривень, а валютних – на 0,4%, до 13,063 мільярдів доларів в доларовому еквіваленті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: