Нацбанк назвав причину стрімкого зростання цін

Читать на русском
У Нацбанку повідомили, що прискорення інфляції в Україні було очікуваним і обумовлено зростанням продуктивних витрат, активним екпортом і низькою базою порівняння.
Зростання цін

У НБУ заявили, що прискорення інфляції в березні до 15,1% у річному вираженні було очікуваним.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на «УНІАН».

Прискорення споживчої інфляції в Україні в березні до 15,1% у річному вираженні було очікуваним і обумовлено як зростанням виробничих витрат, активним експортом і низькою базою порівняння, так і плановим підвищенням окремих тарифів і акцизів.

За інформацією регулятора, незважаючи на прискорення зростання цін, поліпшення ситуації на світових товарних ринках зумовило зміцнення обмінного курсу гривні в лютому і березні, що стримувало базову інфляцію.

Держстат назвав відсоток інфляції в Україні за березеньЗростання цін на споживчі товари і тарифи на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива в Україні триває, в березні інфляція склала 1,8 відсотка.

Також Нацбанк зазначив, що фактична інфляція в річному вимірі виявилася навіть нижче траєкторії прогнозу регулятора, що пояснюється рядом факторів пропозиції та більш низькими темпами зростання цін на сирі продукти харчування, ніж прогнозувалося. Крім того, як зазначається в коментарі, додатковим фактором став перегляд Державною службою статистики методології розрахунку інфляційних показників, однак цей ефект буде знівельовано в другому півріччі.

Слід зазначити, що Кабінет міністрів прогнозує підвищення рівня інфляції до 10% у 2017 році.

30 жовтня 2016 року міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що рішення щодо підвищення мінімальної зарплати не впливатиме на інфляцію у 2017 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: