Ідентифікація Дорна: чому деякі українські артисти не розуміють, що в країні війна

Читать на русском
Олександр Піддубниймедіаексперт

Проблема гастролей українських артистів і так званої «зради» актуальна сьогодні і не зникне найближчим часом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів медіаконсультант Олександр Піддубний, оцінюючи проблеми вітчизняного медіаринку та інцидент з українським співаком Іваном Дорном, який зробив заяву щодо дружніх відносин України і РФ.

«Є кілька складових цього явища. По-перше, це питання морального вибору самих виконавців. По-друге, їхньої освітньої обмеженості і незнання іноземних мов. Це питання розвитку виконавця. «Воплі Відоплясова» гастролювали у Франції і були там популярні, як і багато інших українських артистів, які мають аудиторію на Заході. По-третє, безумовно, це проблема ринку, який сформований РФ і завдяки якому наші виконавці, які співають російською, популярні в Росії. Проблема комплексна, і сказати, що винен, наприклад, тільки Дорн або Лобода, не зовсім об'єктивно, хоча їхня провина меншою від того не стає», - аналізує експерт.

У цьому питанні, підкреслив він, повинен бути задіяний держапарат: Мінінформполітики має проводити нормальну інформаційну кампанію та гарантувати безпеку.

«Інше питання до МЗС України. МЗС запустило програму, яку зараз згорнули. Це проект культурної дипломатії, який передбачає просування України шляхом представлення її пісенного, творчого потенціалу на Заході, в Америці», - додав фахівець.

Казуси з такими співаками, як Дорн та інші українські артисти, що гастролюють в РФ, свідчать, що держава не створила умови для того, щоб наші артисти могли успішно шукати ринки для реалізації своїх талантів на Заході і розвиватися у своїй країні.

Саме тому, на його переконання, в цій ситуації наявні дві складові: як моральна, так і реалізації державної політики Міністерством інформполітики та МЗС.

Реалії такі, що одна частина українського суспільства гине на війні, а інша - не розуміє взагалі, що це війна, або думає, що на Сході України якась АТО, яка їх не стосується або за помахом чарівної палички завтра зникне.

«Є ті, хто вважає: так нічого ж не сталося. РФ і Україна - брати. Якраз друга частина латентних ватників - навколо нас, і їх дуже багато. Ці ватники і задають тон. Вони мають кошти, їздять на хороших авто, а тому, якщо завтра в Україну приїдуть такі артисти, як Повалій, то поза сумнівами: касу і свою аудиторію вона збере», - зазначив медіаконсультант.

Він переконаний, що протидіяти такій ситуації зобов'язаний державний апарат. За три роки війни держапарат не зміг донести навіть те, що у нас війна, що є загроза існуванню України як країни. Тому високий відсоток латентних ватників буде й надалі спокійно купувати квитки на Дорна, а інший відсоток - спокійно гастролювати в РФ.

«Проблема комплексна, вона стосується зони відповідальності окремих міністерств, української влади й самих виконавців, які так і не змогли зрозуміти, що люди гинуть за те, щоб той же Дорн міг жити і творити в Україні. Але якщо цього не зрозуміли за три роки війни - то логічним є запитання: чому б не поїхати жити в РФ і виступати там», - проаналізував ситуацію Олександр Піддубний.

Загалом у експертному середовищі вважають, що інцидент із Дорном нічим глобально не закінчиться, за якийсь час хвиля обурення спаде. Але згодом не виключений новий казус з іншим артистом.

«Слово і Діло» зафіксувало 35 обіцянок міністра інформполітики Юрія Стеця. Статус «виконано» мають 9 обіцянок чиновника. Його рівень відповідальності становить 26%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: