Доля держхолдингу: чому жоден інвестор у світі не готовий вкладати кошти в «Нафтогаз»?

Читать на русском
Олег Салмінексперт з питань нафтової та газової галузі

«Нафтогаз» існує майже 20 років, і за ці роки у компанії накопичилися величезні борги, які вмить нікуди не зникнуть.

Так «Слову і Ділу» прокоментував заяву ЄБРР щодо провалу реформування «Нафтогазу» член ради директорів компанії «XXI століття» Олег Салмін.

«Коли в 1998 році створювався «Нафтогаз», основна його мета була в концентрації всіх активів нафтогазової галузі та залучення зовнішнього капіталу в галузь – але цільового залучення. Гроші залучалися, але цільові методи не використовувалися – гроші не йшли на ті програми, які давали би можливість розвиватися галузі», – розповів фахівець, акцентуючи на тому, що проблеми у компанії виникли практично від самого початку.

«Нафтогаз» має величезні борги, що обтяжують компанію, сама структура якої сьогодні являє собою надбудову над іншими компаніями – такими, як «Укртрансгаз» чи «Укргазвидобування».

Якщо стоїть питання реформування «Нафтогазу», то потрібно повертати в окремі структури «Укртрансгаз», «Укргазвидобування», а самому «Нафтогазу», разом з урядом, відпрацьовувати програму реструктуризації заборгованостей.

«Це сьогодні єдиний шлях того, як можна розвивати нафтогазову галузь», – додав він.

ЄБРР – один із кредиторів і, швидше за все, реформування стосується також реструктуризації, розстрочок, виплат. «Нафтогаз» не справляється з графіком виплат, пояснює експерт, але у нього немає й можливості впоратися з реструктуризацією, оскільки немає припливу капіталу.

«Те, що сьогодні нафтогазова галузь заробляє, навіть з підвищенням тарифів, – недостатні ресурси, щоб нафтогазова галузь розвивалася, «Укргазвидобування» могло самостійно збільшувати хоча би видобуток газу, а «Укртрансгаз» – проводити реконструкцію ГТС і надавати послуги не тільки Росії, але й європейській стороні по реверсу», – розповідає Салмін.

Процес вимагає дуже великих капіталовкладень, переконаний він, але жоден інвестор у світі, вважає фахівець, сьогодні (будь то банк, фонд або приватний інвестор) не готовий давати гроші безпочередньо «Нафтогазу».

«Нафтогаз» втратив найголовніше – довіру. Поки не буде відновлена довіра – ніхто грошей давати не буде», – говорить експерт.

«Нафтогазу» доведеться вести довгу історію переговорів із кредиторами спільно з Кабміном. Інший шлях поки що складно уявити», – резюмував Салмін.

У ЄБРР дорікнули уряду в тому, що реформування «Нафтогазу» перебуває на межі фіаско та попередили, що звільнення наглядової ради компанії зведе нанівець довіру міжнародних партнерів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: