Бальцерович: Україні потрібно зменшити вплив олігархів

Читать на русском
Україна для прискорення економічного зростання необхідно запустити процес демонополізації, вважає відомий польський економіст.

Україна для прискорення економічного зростання необхідно запустити процес демонополізації, вважає відомий польський економіст.

Про це в коментарі НВ сказав польський політик і економіст Лешек Бальцерович, пише «Слово і Діло».

«Треба запускати демонополізацію, яка, як процес, включає і обмеження влади олігархів. Сподіваюся, що в Україні є компетентний офіс, який може зайнятися демонополізацією», - сказав Бальцерович, коментуючи ситуацію в Україні під час 10-го Київського Безпекового Форуму.

Він також дав оцінку старту реформ в Україні. На його думку, після Майдану і з початком російської агресії на Донбасі Україна була близька до масштабної катастрофи, але впоралася.

«Це була економічна катастрофа через спадщину [екс-президента України Віктора Януковича] і блокаду українського експорту в Росію. Була загроза тотальної катастрофи: по-перше, гіперінфляція, по-друге, крах банківської системи, по-третє - дуже глибока рецесія. Було неможливо запобігти рецесії. Свого часу в Польщі після блокади в Німеччину також була рецесія. Але те політичне об'єднання, яке утворилося в Україні, змогло уникнути цієї катастрофи», - зазначив Бальцерович.

Економіст пояснив, що спровокує різкий стрибок інфляції в УкраїніЕкономіст пояснив, що насправді може спровокувати зростання інфляції в Україні та чи впливає на цей показник підвищення мінімальної зарплати.

Серед основних досягнень України за останні кілька років він відзначив зниження рівня інфляції, старт реструктуризації банківської системи, дерегуляцію, боротьбу з корупцією в тих секторах, де вона була найбільшою, зокрема, в газовій сфері.

«Є передумови для реформування української судової системи. Я кажу «передумови», тому що найголовніше тут - це впровадження цієї реформи. Також потрібно реформувати прокуратуру», - додав польський експерт.

На його думку, якщо в Україні не буде політичної дестабілізації, економічне зростання країни продовжиться.

Гройсман обіцяє ріст національної економікиСказано 30 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України відзначив позитивний вплив підвищення мінімальної зарплати на зростання економіки.

Раніше Держстат назвав відсоток інфляції в Україні за березень.

Нагадаємо, Порошенко очікує зниження рівня інфляції цього року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: