Економіст пояснив, що спровокує різкий стрибок інфляції в Україні

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

У нормальній країні заробітна плата дійсно є джерелом інфляції, але в Україні сьогодні рівень зарплат низький, неабсолютний та відносний.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Юрій Буздуган, аналізуючи заяву НБУ про те, що підвищення мінімальної зарплати спричинить зростання інфляції.

«Частка зарплат у ВВП настільки низька, що вона давно перестала бути джерелом інфляції. Основне джерело інфляції в Україні – виведення капіталу та надвисокі прибутки, що є другою формою виведення капіталу. Друге джерело інфляції і, ймовірно, найголовніше – падіння рівня виробництва. Так само й курс валют залежить не від іншої валюти, а від того, що виробляє країна. Це два джерела інфляції», – пояснює економіст.

Україна дедалі менше виробляє, відповідно, й котирування гривні постійно буде знижуватися. Інфляція буде, але джерелом стане зовсім не «мінімалка», а падіння виробництва та різні форми виведення капіталу.

«Нацбанк займається кредитно-фінансовою системою України. Частка провини НБУ є, але не основна. Жоден уряд за останні 20 років не займався промисловістю, програмами збільшення рівня виробництва. Під приціл ставлять низькі податки, дерегуляцію, зовнішньоекономічну лібералізацію, приватизацію», – пояснює експерт.

При цьому, наголосив він, ці заходи важливі й потрібні, але їх слід було вживати в перші п'ять років незалежності.

«Цей етап уже давно пройдений. Наприклад, рівень приватизації державної власності в Україні становить близько 12%, у США – 20%, у Франції – 40%», – уточнив спеціаліст.

Замість того, щоб, наприклад, завод «Антонов» збільшив продаж літаків, зазначив експерт, уряд говорить про реформи та розвиває невиробничі галузі: СБУ, реформа прокуратури, поліції, створюються нові органи. Але наскільки саме це є ключовим для економіки?

В експертному колі не виключають, що через підвищення «мінімалки» збільшиться рівень безробіття, а уряд піде на штучну девальвацію.

Нагадаємо, керівництво країни підвищило мінімальну зарплату в 2017 році до 3200 гривень на місяць. Минулого року прем'єр-міністр запевнив, що негативних економічних наслідків від підвищення «мінімалки» не буде.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: